Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ruský agent v Česku šířil dezinformace Kremlu. Po novinářích chtěl, aby tvořili proruský obsah

Bezpečnostní informační služba podle ředitele Michala Koudelky odhalila, že jeden z dlouhodobých agentů Ruska v České republice zajistil za úplatu několika tisíc eur šíření ruské propagandy, která se týkala války na Ukrajině. Koudelka to řekl při dnešní konferenci o dezinformacích v Poslanecké sněmovně. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil práci bezpečnostních a zpravodajských složek, díky kterým se daří vliv ruských agentů eliminovat.

Agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci zajistil šíření podpory ruských zájmů v souvislosti s válkou na Ukrajině

„Konkrétně šlo o to, že tento vlivový agent na žádost jednoho z nejvyšších orgánů ruské státní moci zajistil, aby se ve veřejném prostoru šířily narativy podporující zahraničněpolitické zájmy Ruské federace v souvislosti s válkou na Ukrajině. A k tomu byly využity i veřejně známé osobnosti," uvedl.

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) serveru Seznam Zprávy řekl, že v českých podmínkách jde spíš o výjimečný případ, ale i tak je hodný pozornosti bezpečnostních složek. „Je to případ identifikovaný našimi službami, ale spolupráce se specializovanými útvary policie je velmi úzká," řekl. Pokud budou odhaleny příslušné osoby, jejich šetření bude jistě pokračovat. Další podrobnosti či informace o známých osobnostech, které měly propagandu šířit, nechtěl doplňovat.

Premiér Fiala novinářům řekl, že působení ruské propagandy a dezinformačních kanálů v Česku je dlouhodobý problém. „Jsem rád, že všechny bezpečnostní složky postupují profesionálně a rozhodně, že se daří vliv ruských agentů eliminovat," řekl. Česko dlouhodobě jedná podle toho, že je terčem zájmu ruských tajných služeb i propagandy, dodal.

KOMENTÁŘ: Proč je potřeba bojovat s dezinformacemi

Moderní doba přinesla člověku něco, co dříve neznal – přístup k obrovskému množství informací. Ty se však staly zbraní proti němu. Proti zbrani se musíme bránit.

Lživé informace proudily do Česka z Ruska

Snahu o vlivové působení Ruska zachytila BIS i při prezidentské kampani letos v lednu, kdy telegramový kanál ruského státního média Sputnik vypustil falešné video s pozdějším vítězem voleb Petrem Pavlem. Ve videu tvrdil, že ČR by se měla zapojit do války na Ukrajině. „K vlivové operaci byl využit i nepřiznaný telegramový kanál ruské státní propagandy v ČR," zmínil Koudelka.

Přímo z Ruska podle BIS pocházela i tvrzení o údajném verbování stovek osob mezi členy žoldnéřské Wagnerovy skupiny loni na podzim. „Dezinformace měla za cíl využít nastolený narativ pro potřeby interní ruské propagandy a sekundárně směřovala k podkopání přesvědčení obyvatel ČR o jednotné podpoře Ukrajiny a možná i k zahlcení státních institucí a bezpečnostních složek," doplnil.

Ještě před válkou na Ukrajině zachytila BIS aktivity ruského vlivového agenta, proruského aktivisty, který pro akcentování ruské propagandy v ČR používal vybrané novináře. „Vedle reportáží z ČR financoval rovněž několik zahraničních výjezdů a po novinářích chtěl vytvářet materiály pro potřebu ruské strany," dodal Koudelka.

BIS zaznamenala i přímou snahu ruských entit o navázání vztahů s jedním z organizátorů protivládních demonstrací na podzim 2022, uvedl Koudelka. Dezinformační prostředí v ČR nicméně podle Koudelky funguje primárně spontánně, není centrálně řízené, narativy prospěšnými Rusku se většinou jen inspiruje.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/DimitroSevastopol

Štítky Rusko, sněmovna, právo, média, dezinformace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Vened

Nezapomenu, jak čučkaři, chci říct BIS, tvrdili, že předloňské tornádo na Moravě rozpoutali "ruští agenti." Tehdy jsem pochopil, že BIS jsou tlachající vemena a halucinující jelita, ne seriózní zpravodajská služba. Možná dokonce Koudelkova jelita jednou přijdou s vyšetřovací verzí, že i dinosaury před 66 miliony lety vyhubili nějací agenti.

Úterý, 26. září 2023, 17:26Odpovědět

Libor Burian

To jsou ta místa za zrcadlem kde sedí mužici, převlečení soudruzi soukmenovci, vyplácí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Citát mužika s pseudonymem rotschild1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako v Číně, autíčka na baterky, inflace, ceny potravin, vody, energií, vše k nové totalitě zelenismu, migrantismu, kovidismu, globalismu, jutuberismu, duhysmu, euhujerismu, dotacím, neZiskovkám podle Orwell1984. Kdo chce vědět co je agent viz na yt Nachtmann, Čurda, udání úkrytu výsadkářů z atentátu na Haydricha a vypálení obcí.

Úterý, 26. září 2023, 19:25Odpovědět

Melánie Hiralová

Tyto nekonkrétní kecy zní dost nevěrohodně a neseriózně. Není divu, že mu pan prezident Zeman nevěřil. Už s těmi Vrběticemi to byla zvoraná fraška. Pokud nejsou sdělena jména "zrádců", kteří za peníze s agentem spolupracovali, tak je to jen zase nějaká cílená účelová historka. Pavlačový drb a zavání to šířením poplašné zprávy...

Úterý, 26. září 2023, 13:32Odpovědět

Libor Burian

Agenti vždy říkají to co chce mafie slyšet. Východ a západ jsou dvě strany téže mince.

Úterý, 26. září 2023, 16:01Odpovědět

Libor Burian

Stále je nutné mít na paměti že sovětský svaz vytvořili marxleninyssti posláním mužíka lenina-Uljanov, herce Trockého, vlaků revolucionářů ze západního exilu do Ruska za 1svetové války. Mužik s pseudonymem marx narozen v německu živený Engelsem žil v Londýně. Po smrti lenina jim to sebral Dzugasvili stalin'tak poslali mužíka hitlera-jméno matky Hiedler, otec se jmenoval Schickelgrubr, nás jim mafie mnichovskou zradou přidala viz filmy Dny zrady, Noc rozhodnutí, Schindlerův seznam, Smrt krásných srnců, Musíme si pomáhat, Wintonovy děti, Rozrušená země, Toman, Ucho, Vážení přátelé ano, Bony a klid, Báječná léta pod psa, Pupendo, Kolja, Akumulátor1,2, po rozvratu v roce 89 převlékli soudruzi soukmenovci kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky z blízka, FTV Prima zoom Zlato národu ukradeno - zaTošovského, na svobodny-svet.cz Má práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele(samozřejmě naše místní). Filmy Příběh kmotra - agent StB Mrázek z Kolínska jako Rakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, Okamžik záblesku, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, loutky, bílí koně. Když mafie přestane válčit, zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením a válkami, výrobou vražedného šrotu bude líp. Filmy Hlava22, Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Wilsonov. Více píšu ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně.

Úterý, 26. září 2023, 01:49Odpovědět

Ruský agent v Česku šířil dezinformace Kremlu. Po novinářích chtěl, aby tvořili proruský obsah  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.