Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mladá žena šla na plastiku prsou, po uspání už se neprobudila. Lékařka zaplatí pokutu

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil anestezioložce, která podle obžaloby z nedbalosti způsobila smrt mladé ženy při plastické operaci prsou, peněžitý trest 756 tisíc korun. Zároveň jí na tři roky zakázal působit v její profesi. Pětapadesátiletá lékařka Michaela Hložková si nezkontrolovala nastavení alarmu na monitoru, nepřipojila pacientku na EKG a především špatně nastavila dýchací přístroj a dostatečně nekontrolovala během operace ženiny životní funkce. K činu se přiznala. Rozhodnutí není pravomocné, žalobkyně i lékařka si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Dlouholetá anestezioložka si podle soudkyně myslela, že se při jednoduché operaci mladé ženy nemůže nic stát

„Situaci zcela podcenila,“ prohlásila o obžalované při odůvodnění verdiktu předsedkyně senátu Ivana Tichá. Dlouholetá anestezioložka si podle ní myslela, že se při jednoduché operaci mladé ženy nemůže nic stát, ale stalo se. Trest proto uložila tak, aby Hložková pocítila dopad svého jednání a uvědomila si, kolik toho zanedbala. Podle soudkyně na ženu nejvíce zapůsobí zákaz činnosti.

Tragická událost se stala v říjnu 2021 na pražské klinice Brandeis Clinic. Anestezioložka podle své výpovědi v den operace nezkontrolovala, zda má monitorovací přístroj zapnuté kontrolní mechanismy. Byla zvyklá, že se nevypínají. Pacientčiny funkce při operaci sledovala, ale ne pečlivě. Zápis dělala každých deset minut, přestože to měla činit v pětiminutových intervalech. Nevšimla si, že pacientce poklesla hodnota kyslíku v krvi na kritickou úroveň.

Že něco není zjistila lékařka až na konci operace

„Že něco standardní není, jsem zjistila na konci operace," uvedla lékařka. Dodala, že si všimla ženiných promodralých rtů. To, že nezareagovala dříve, označila za „profesní slepotu". Přes resuscitaci a další úkony se pacientku nepodařilo zachránit.

„Celý svůj profesní život se snažím pomáhat lidem a zachraňovat lidské životy," prohlásila Michaela Hložková u soudu. Rodině se za způsobenou bolest omluvila. „Není dne, abych toho nelitovala a na událost si nevzpomněla," uvedla. Dodala, že nyní přistupuje ke své práci s mnohem větší pokorou a mnohem větší obezřetností. Lékařka má téměř třicetiletou praxi bez profesního pochybení. Podle jejího advokáta je v nemocnici Na Homolce členkou speciálního týmu, který provádí anestezie u nejtěžších operací mozku.

Žena chce vyšší peněžitý trest s tím, že by mohla ve svém povolání pokračovat

Státní zástupkyně navrhla potrestat lékařku peněžitým trestem 800 tisíc korun. Zároveň požadovala, aby soud uložil anestezioložce zákaz činnosti. Naopak advokát obžalované uvedl, že chce žena přijmout i vyšší peněžitý trest s tím, že by mohla ve svém povolání pokračovat. Poukázal na to, že je v nemocnici u operací mozku v současné době nenahraditelná.

Pacientčini příbuzní u soudu požadovali, aby jim lékařka zaplatila náhradu škody. Chtěli částky v rozmezí od 150 tisíc do dvou milionů. Předsedkyně senátu je však odkázala na civilní řízení. Peníze podle ní bude nutné žádat po klinice, kde mladá žena operaci podstoupila.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plastika, prsa, anestezie, soud, zdraví, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Žádná operace není bez rizika.

Úterý, 26. září 2023, 02:01Odpovědět

Mladá žena šla na plastiku prsou, po uspání už se neprobudila. Lékařka zaplatí pokutu  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.