Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podvodníci se vydávají za bankéře. Po telefonu ze seniorů lákají jejich úspory

Policisté z Prahy řešili v půlce srpna hned dva případy, kdy se podvodníci vydávali za pracovníky banky, kteří chtějí pomoci volaným. Ve skutečnosti ale okrádají bezbranné důchodce o jejich úspory v řádech statisíců. V obou dvou případech se oběťmi stali senioři, kterým bylo přes sedmdesát let a podvodníci je připravili o životní úspory.

V prvním případě se podvodník vydával za pracovníka bezpečnostního oddělení bankovního ústavu. Seniorce telefonicky tvrdil, že se někdo na její jméno snažil sjednat bankovní půjčku. Podvodník během několika minut ženu zmanipuloval a vystrašil do té míry, že dokonale naslouchala jeho pokynům.

Žena si vybrala všechny své úspory ve výši přes 600 tisíc korun a odnesla je k domluvenému bitcoinmatu, kam peníze postupně vložila. Když žena podvodníkovi sdělila, že jí dochází baterka na telefonu, poslal ji pro powerbanku do blízkého elektra. Tu si žena skutečně koupila, protože věřila, že jí ji společnost proplatí.

„Starší ženy s telefonem na uchu si naštěstí všiml náhodný kolemjdoucí, který ihned zbystřil a snažil se jí vysvětlit, že se stává obětí podvodu. Pohotový muž pak ihned zavolal na linku 158 a v jejím dalším vkládání jí naštěstí zabránili. Do té doby stihla vložit částku převyšující tři sta tisíc korun,“ popsal policejní mluvčí Richard Hrdina.

Ve druhém případě se obětí podvodu stal jednasedmdesátiletý muž, ze kterého prakticky stejným způsobem údajný pracovník banky vylákal částku převyšující tři sta tisíc korun.

Podle policie však ve spárech podvodníků často končí i mnohem mladší lidé. „Podvodníci mají velmi sofistikované a přesvědčivé postupy a jsou velmi dobře jazykově vybaveni. Žádná z bankovních institucí ale tento postup nemá a vždy to řeší s klientem přímo na pobočce. Jakýkoliv takovýto telefonát je prakticky vždy podvodný a pachatelé zneužívají důvěřivosti a strachu poškozených ke svému obohacení. Nikdy nepředávejte své citlivé osobní údaje, čísla účtů a platebních karet někomu cizímu a v žádném případě nevkládejte své úspory do podobných zařízení na základě telefonního rozhovoru. Je důležité, aby jste o tomto problému informovali všechny své známé, protože pokud to bude každý vědět, k žádným dalším podvodům takovýmto způsobem nemusí docházet,“ varoval mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, telefon, peníze, senioři, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci se vydávají za bankéře. Po telefonu ze seniorů lákají jejich úspory  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.