Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž se u soudu přiznal k vraždě řidiče Boltu v Praze. Proč ho zabil ale nevysvětlil

Ivan Pašku, který loni ubodal řidiče Boltu na pražském sídlišti Černý Most, dnes u soudu nedokázal vysvětlit, proč čin spáchal. Opakovaně uvedl, že to nechápe. Zmínil, že hodlal prodat na součástky řidičovo auto. Také ale říkal, že se chtěl nechat zavřít do vězení, protože se bál, že ho někdo pronásleduje. K předem naplánované zištné vraždě, za kterou mu hrozí 15 až 20 let nebo i výjimečný trest, se přiznal.

Po zranění hlavy jsem se nemohl koupat v teplé vodě"

„Myslel jsem si, že jestli mě chytnou a půjdu sedět, budu v bezpečí. Měl jsem strach, že mě chtějí zabít, a tak jsem si myslel, že bude lepší, když budu ve vězení,“ prohlásil šestadvacetiletý Pašku u pražského městského soudu. Na dotaz soudce, kdo ho chtěl podle něj zabít, odpověděl, že neví. I další části jeho výpovědi vyznívaly zmateně a nesouvisle.

Obžalovaný takzvaně prohlásil vinu, což mimo jiné znamená, že soud nemusí ke spáchání skutku provádět další dokazování. Klíčové budou posudky od znalkyň z oboru psychiatrie a psychologie, které soud vyslechne ve čtvrtek a zřejmě v druhé polovině září.

Podle obhájců bude zapotřebí zkoumat, zda je muž v takovém duševním stavu, aby byl vůbec schopen pochopit a vykonat trest odnětí svobody. Nepřistoupil proto na možnost uzavřít se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. „Teď se cítím normálně, ale po zranění hlavy jsem se nemohl koupat v teplé vodě," reagoval Pašku na soudcovu otázku, v jakém je nyní zdravotním stavu.

Rodina taxikáře chce 1,8 milionu 

Pašku si nechal odpoledne 22. listopadu v centru Prahy ve Štěpánské ulici objednat od náhodného kolemjdoucího jízdu přes aplikaci Bolt. V té době už měl v úmyslu řidiče usmrtit a vzít mu auto. Na zadní sedadlo vozu nastoupil s kuchyňským nožem, který předtím přibrousil zakoupenou ocílkou. Nechal se odvézt do Bryksovy ulice v Praze 9, kde třicetiletého řidiče napadl zezadu. Muž se bránil a snažil se utéct. Při zápasu ho útočník pobodal zejména v obličeji, na hlavě a krku – mimo jiné mu přeťal míchu a zasáhl i krční tepnu. Poté řidiče vytáhl z auta ven a pohodil ho na silnici, kde muž zemřel.

Pachatel pak s vozem odjel na benzinovou stanici, aby auto umyl od krve. Zadrželi ho tam policisté a soud ho poslal do vazby, kde je doposud. Zavražděný muž měl malou dceru, jeho družka čekala v době vraždy další dítě.

Trojice pozůstalých se domáhá celkem 1,8 milionu korun za způsobenou nemajetkovou újmu. Dalších 200 tisíc korun žádá ministerstvo spravedlnosti, které touto částkou rodině oběti vypomohlo. „Peníze nemám. Nevím, jak to nahradit," řekl k tomu obžalovaný.

Vrah se narodil v Jihlavě, má ukrajinské občanství

Pašku má ukrajinské občanství, narodil se ale v Jihlavě, kde jeho rodiče podnikali. Rodina se vrátila na Ukrajinu, Pašku tam vychodil 11 tříd školy a podle svých slov měl potom problémy s drogami. Líčil, že skončil na tři týdny v psychiatrické léčebně poté, co vylezl na památník a zapálil na sobě oblečení. Poté, co se jeho rodiče opět přesunuli do Česka, v Kyjevě utrpěl úraz hlavy, když "se snažil chytit nákladní vůz".

Tvrdí, že po nehodě už drogy nebral, pouze léky kvůli výpadkům paměti. Odcestoval do České republiky za rodiči, od nich z ubytovny ale utekl, protože si myslel, že ho chtějí zabít. Rodiče uvedli, že tehdy upozorňovali policisty, že syn není v pořádku. Policie jim ale sdělila, že proti němu nemůže zakročit, protože je plnoletý a nemá omezenou svéprávnost. Několik týdnů před činem pak Pašku vnikl do supermarketu a ze sklenic tam vyskládal srdce a jméno dívky, kterou kdysi miloval.

Na jiného řidiče přepravní společnosti Bolt zaútočil dříve v Praze nožem Jiří Sasák, který se chtěl rovněž zmocnit jeho vozu. Za pokus o vraždu si odpykává 15 let vězení a justice mu uložila také ústavní protialkoholní léčbu a psychiatrické léčení. Napadený krvácející muž dokázal z místa činu ve Vršovicích utéct a kolemjdoucí mu přivolal záchrannou službu. Vrchní soud tehdy k případu uvedl, že řidiči taxislužby jsou velmi ohroženou skupinou. Nemohou si totiž vybírat, koho si do auta naloží a v případě napadení mají velice omezenou možnost se bránit: většinou mají útočníky za sebou, mají bezpečnostní pás a musí se věnovat řízení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky vražda, taxikář, Černý Most, soud, trest, posudky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Psychopatům a recidivistům vždy hned nasadit monitorovací náramky které jsou vyvinuty, zákaz požívání alkoholu a drog, povinnost zdržovat se v práci nabo doma po dvacáté hodině, jinak se z toho bahna nevyhrabeme. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně. Čtěte, poslechněte si a dívejte se na vyjmenovaná díla, tvoří časovou a dějovou osu cesty do dnešního bahna.

Pátek, 18. srpna 2023, 11:21Odpovědět

Muž se u soudu přiznal k vraždě řidiče Boltu v Praze. Proč ho zabil ale nevysvětlil  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.