Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie po pěti letech obvinila tří lidi kvůli zřícení budovy v centru Prahy

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při němž se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. U náročného zásahu se vystřídalo téměř 120 hasičů, kteří neměli přesné údaje o tom, kolik lidí pod sutinami zůstalo.

Věc prověřovala pro podezření z nedbalostního obecného ohrožení

„Ve věci bylo zahájeno trestní stíhání tří osob. V tuto chvíli je to vše, co lze ke zmiňované události říci," sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský. Právo na poskytování informací si podle něj vyhradilo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

„V uvedené věci nelze s ohledem na fázi trestního řízení poskytovat žádné informace," odpověděl poté šéf státního zastupitelství Jan Lelek na otázku, pro jaký trestný čin bylo stíhání zahájeno a zda zahrnuje i dva lidi, kteří kvůli neštěstí krátce čelili obvinění už před dvěma lety.

Neštěstí, které se stalo 17. července 2018, dlouho zůstávalo pouze ve fázi prověřování. Policie uváděla, že vyčkává na potřebné znalecké posudky z oboru stavebnictví. Věc prověřovala pro podezření z nedbalostního obecného ohrožení.

V létě 2021 sdělila, že obvinila dva lidi, a to z méně závažného přečinu - nedbalostního ublížení na zdraví. Dozorující státní zástupce ale následně na základě stížnosti obviněných toto stíhání zrušil a vrátil případ do stadia prověřování. I od té doby pak policisté znovu sdělovali, že čekají na výsledky znaleckého zkoumání.

„Hrozilo další zřícení a zranění dalších příslušníků a členů zasahujících složek"

V objektu z 19. století, v němž dříve sídlila základní škola a nyní je v ní Technologické centrum UMPRUM, se dopoledne před pěti lety propadla dvě patra. Situace na místě byla nepřehledná. Následně se ukázalo, že v době neštěstí bylo na stavbě 45 lidí. „Poplach byl první jednotce vyhlášen v 10:22 a záchranné a následné likvidační práce probíhaly až do 23. hodiny. Oficiálně byl zásah jednotkami ukončen až druhý den před půl jedenáctou," zavzpomínala mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská.

Krátce po zřícení části budovy našli hasiči pod troskami dva dělníky, třetí zraněný člověk vyprostit nepotřeboval. Všichni tři byli cizinci. Skončili v nemocnici, přičemž stav jednoho z nich byl velmi vážný a záchranáři ho museli uvést do umělého spánku.

„Těch komplikací u případu bylo víc. Kvůli vysokým teplotám bylo potřeba více hasičů na častější střídání. Nebezpečný byl také stav budovy, kterou jsme sice provizorně stabilizovali, ale i tak hrozilo další zřícení a zranění dalších příslušníků a členů zasahujících složek nebo vyhledávacích psů," připomněla Suchánská. S obdobnými případy se podle ní hasiči běžně nesetkávají.

„Nicméně máme speciálně vycvičený tým USAR na vyhledávání osob pod sutinami, který pravidelně absolvuje různá mezinárodní cvičení a získává další zkušenosti, které se následně aplikují právě při takových zásazích," zmínila Suchánská.

Do vězení mohou až na osm let

Přestavbu prováděla firma Metrostav. Po neštěstí uvedla, že nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

Za nedbalostní ublížení na zdraví hrozí v základní sazbě maximálně rok vězení, uložit lze také zákaz činnosti. Pokud však pachatel způsobil zranění nejméně dvou lidí, protože hrubě porušil zákony o bezpečnosti práce, zvyšuje se horní hranice sazby na tři roky. Obecné ohrožení z nedbalosti lze - při způsobení těžké újmy na zdraví porušením důležité povinnosti vyplývající ze zaměstnání - potrestat až osmi roky odnětí svobody.

Z obdobných nehod v hlavním městě, při nichž hasiči vyhledávali a zachraňovali lidi ze zavalených prostor, si mluvčí hasičů vybavila pád domu v Soukenické ulici z října 2009 - kdy zahynuli čtyři zahraniční dělníci - nebo pád části domu v branické Údolní ulici z loňského května, kdy naštěstí pod troskami nikdo nezůstal. Kvůli neštěstí v Soukenické čelili stíhání za obecné ohrožení majitel stavební firmy a stavbyvedoucí, soudy ale oba muže pravomocně osvobodily. Obžalovaní podle znaleckých posudků za zřícení domu nemohli a soud konstatoval, že mnohem větší díl viny nesou úředníci, kteří na přestavbu vydali stavební povolení.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městská policie hlavního města

Štítky neštěstí, stavby, zranění, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie po pěti letech obvinila tří lidi kvůli zřícení budovy v centru Prahy  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.