Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie stíhá muže z Prahy kvůli zpronevěře dotace na integraci Ukrajinců

Policie stíhá muže za zpronevěření dotace na integraci Ukrajinců, kterou obdržela pražská nadace Help Ukraine. Nadace dostala od státu na provoz komunitního centra 20 milionů korun. Zakladatele organizace Vladimíra Gergela policie podezírá z toho, že si ze zpronevěřených peněz koupil byt v Braníku.

„V průběhu června obvinili kriminalisté jednoho muže z trestného činu dotační podvod, vyšetřování případu nadále pokračuje," cituje ČT policejního mluvčího Jana Rybanského. Protože vyšetřování zatím neskončilo, bližší informace nechtěl mluvčí poskytnout.

Nadace získala dotaci od ministerstva školství na otevření Komunitního centra Roztyly. Vzniklo na pozemcích developerské skupiny Passerinvest, která jej také z modulárních buněk vybudovala. Centrum mělo sloužit k integraci ukrajinských dětí a jejich rodičů, kteří do Česka utekli před válečným konfliktem s Ruskem.

Podmínky dotace stanovovaly, že peníze měly být určeny například na výuku češtiny nebo zajištění pitného režimu pro děti, aby mohla být účast dítěte v adaptační skupině pro rodiče zdarma. Nadace ale podle Reportérů ČT od klientů vybírala poplatky za stravu a svým zaměstnancům neplatila za odvedenou práci.

Gergel poté, co nadace obdržela první část dotace, poslal podle ČT na účet své matky zhruba dva miliony. Později údajně z účtu nadace vybral šest milionů v hotovosti a obratem zaplatil osm milionů za koupi bytu v pražském Braníku. „V rámci prověřování byl zajištěn podíl v jednom bytovém družstvu, jelikož by se mohlo jednat o výnos z trestné činnosti,“ uvedl v lednu na dotazy Reportérů ČT policejní mluvčí Jan Daněk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 11

Štítky dotace, Ukrajina, zpronevěra, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá muže z Prahy kvůli zpronevěře dotace na integraci Ukrajinců  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.