Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Muž, který přišel na demonstraci označený písmenem Z, dostal podmínku

, aktualizováno 18. května 2023, 11:24

Za veřejné schvalování válečných zločinů dnes Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal jednatřicetiletého Jakuba Jaška půlroční podmínkou s odkladem na dva roky. Činu se muž podle obžaloby dopustil tím, že měl na sobě na březnové protivládní demonstraci v Praze nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Na rok mu navíc zakázal pobyt na území Prahy, měl by také zaplatit 12 tisíc korun jako peněžitý trest. Jašek s obviněním nesouhlasí, uvedl, že odsuzuje válečné zločiny, ať jsou páchány kýmkoliv. Dnešní rozhodnutí není pravomocné.

Půlroční podmínka s odkladem na dva roky a zákaz pobytu v Praze

Stejný trest uložil muži v březnu trestním příkazem, Jašek proti němu ale podal odpor, musel proto případ projednat v hlavním líčení. Za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia mu hrozilo až tříleté vězení.

Jašek měl podle státní zástupkyně Kataríny Kandové na demonstraci 11. března na Václavském náměstí v Praze na zádech batoh opatřený nášivkou s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské invaze na Ukrajině. Na rukávu bundy měl také nášivku s logem ruské soukromé Wagnerovy skupiny, která se bojů na Ukrajině účastní. Jeho záměrem bylo podle žalobkyně vyjádřit podporu ruskému napadení Ukrajiny.

Jašek s obviněním nesouhlasí. „Měl jsem za to, že svým jednáním neschvaluji žádné genocidium či zločiny páchané kdekoliv, kýmkoliv a na komkoliv," řekl soudu. Uvedl, že má mezi Ukrajinci mnoho přátel. Vycházel údajně zejména z informací na sociálních sítích. Má za to, že ruská strana občany samozvaných separatistických republik na východě Ukrajiny chrání „před zločinným ukrajinským režimem".

Muž, který přišel na demonstraci označený písmenem Z, je podezřelý z trestného činu

Všech 18 lidí zajištěných po sobotní demonstraci v Praze při pokusu proniknout do Národního muzea je podezřelých z přestupku. Jejich případem se bude zabývat příslušný správní orgán, řekla dnes mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Jeden z...

Ve výpovědi Jašek uvedl, že ruská vojska považuje za osvoboditele

Na otázky soudu nechtěl Jašek kvůli své nervozitě odpovídat, soudce Lukáš Svrček proto přečetl jeho výpověď na policii. V té muž mimo jiné uvedl, že ruská vojska bojují na Ukrajině proti nacistům a považuje je za osvoboditele.

Žalobkyně v závěrečné řeči uvedla, že muž není souzen kvůli svému názoru na ruskou invazi, musel ale vědět, že symboly, které nosil, jsou vnímány jako symboly podporující agresi a s ní spojené válečné zločiny. Upozornila také na to, že zmíněná symbolika nebyla trestná do doby, než Rusko Ukrajinu napadlo. Podle Jaškova obhájce šlo o politický projev, který byl vyjádřením k nastalé situaci a muž podle něj zločiny schvalovat nechtěl.

Jaška dnes k soudu přišlo podpořit asi 15 příznivců. Jednání také provázel velký zájem médií, kterým Svrček umožnil natáčet celé jednání.

Po protivládní demonstraci v polovině března se několik stovek účastníků pokusilo vniknout do budovy Národního muzea a strhnout z ní ukrajinskou vlajku. Policie se zabývala i případem dalšího muže, který podle ní vyzýval ke stržení vlajky. Soud mu uložil trestní příkazem za podněcování k trestnému činu podmíněný trest, s ním však obviněný ani žalobci nesouhlasili a podali proti němu odpor. Soud případ projedná v červnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky soud, demonstrace, válka, Ukrajina, Rusko, Z, Wagnerovci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

Jen to potvrzuje dvojí metr v posuzování. To, za co jsou jedni kriminalizováni, mohou druzí dělat beztrestně. Jen musí být "správně" orientováni.

Pátek, 19. května 2023, 17:06Odpovědět

Muž, který přišel na demonstraci označený písmenem Z, dostal podmínku  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.