Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Mladík zabil učitele mačetou, dvanáct let vězení se mu zdá moc. Učitel ho prý šikanoval

Odvolání v případu Jaroslava Řeháka, který loni v březnu zabil svého učitele, projedná Vrchní soud v Praze 10. května. ČTK to zjistila z justiční databáze. Proti verdiktu, kterým pražský městský soud mladíkovi uložil 12 let vězení, se odvolala státní zástupkyně i obžalovaný. Řehák se k činu přiznal, tvrdí, že ho učitel šikanoval.

Den před zabitím učitele, od něj dostal mladík pětku při zkoušení

Mladík učitele podle obžaloby zavraždil loni 31. března v budově středního odborného učiliště v pražské Michli. Pedagog ho o den dříve oznámkoval nedostatečnou v předmětu sdělovací technika. U obžalovaného se kvůli špatné známce a kvůli dlouhodobě špatnému vztahu mezi ním a učitelem podle státní zástupkyně vystupňoval pocit křivdy a frustrace.

Obžaloba tvrdí, že Řehák chtěl učitele nejprve upálit, následně se ale rozhodl, že ho usmrtí hned. Ve škole se schoval na toaletách a čekal, až učitel vejde do svého kabinetu. Tam ho mladík napadl 60 centimetrů dlouhou mačetou, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoci.

Řehák je obžalován z vraždy s rozmyslem, za kterou hrozí trest od 12 do 20 let. Státní zástupkyně Jana Murínová ale navrhla, aby byl odsouzen podle přísnější kvalifikace, protože šlo podle ní o vraždu spáchanou surovým způsobem. Za tu mohou soudy uložit trest od 15 do 20 let, případně i výjimečný trest. Soud v nepravomocném rozsudku vyhověl návrhu na zpřísnění právní kvalifikace, uložil však trest po zákonnou sazbou. Murínová chtěla pro Řeháka také trest pod sazbou, konkrétně 14 let vězení.

Útočník zabil učitele střední školy v Praze mačetou. Kriminalisté ho vypátrali

Dnes před polednem neznámý pachatel zaútočil mačetou na jednoho z učitelů střední školy v Praze 4, který útok nepřežil. Mačeta po útoku zůstala na místě a pachatel z místa utekl. „Kriminalisté z oddělení vražd podezřelého vypátrali a zadrželi,“...

Soud vzal při ukládání trestu v potaz to, že se Řehák činu dopustil ve stavu snížené příčetnosti

Soud vzal při ukládání trestu v potaz to, že se Řehák činu dopustil ve stavu snížené příčetnosti. Mentálně je obžalovaný podle verdiktu také spíše na úrovni mladistvého, soud se tedy snažil přiblížit hranici nejvyššího možného trestu, jaký lze mladistvému uložit, což je deset let vězení. Zohlednil i to, že se Řehák k činu přiznal.

Kromě trestu vězení uložil trestní senát Řehákovi také ambulantní léčení, které pro něj doporučili znalci. Na základě jejich doporučení také obžalovaného poslal do mírnějšího typu věznice.

Řehákův obhájce požadoval, aby byl mladík odsouzen za zabití, což je usmrcení jiného v silném rozrušení ze strachu, úleku, zmatku nebo jiného omluvitelného hnutí mysli, nebo v důsledku předchozího zavrženíhodného jednání poškozeného. Za to by mu hrozilo maximálně desetileté vězení. Mladík u soudu vypovídal v prosinci, tehdy soudu řekl, že ho pedagog ponížil při zkoušení a šikanoval ho.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky soud, školy, vražda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

USA náš vzor. Kolk by dostal tam ?

Pátek, 14. dubna 2023, 02:08Odpovědět

Pavel Herold

12 je málo.

Neděle, 9. dubna 2023, 09:26Odpovědět

Mladík zabil učitele mačetou, dvanáct let vězení se mu zdá moc. Učitel ho prý šikanoval  |  Krimi  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.