Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žáci ze dvou pražských škol si vyzkoušeli antigenní i PCR testy na koronavirus

Děti z prvního stupně pražských ZŠ Kladská v Praze 2 a Masarykova v Klánovicích si včera v projektu Žijme vyzkoušely testy na covid-19, a to jak antigenní test, tak test ze slin. Oba druhy použily přímo ve třídě. Testování má usnadnit návrat dětí do školy či zajistit možnost chodit například do kroužků. Výsledky PCR testů budou k dispozici v sobotu a rodiče je dostanou prostřednictvím mobilní aplikace, řekl ČTK za projekt Žijme Michal Špaček. Na testování spolupracuje Žijme s laboratoří Aeskulab. Část školáků se má podle rozhodnutí vlády vrátit do škol v pondělí 12. dubna.

Jedná se o systém návratu do normálního života, jaký byl před pandemií koronaviru. Naše myšlenka je, že když jsou děti testovány kvůli chození do škol, tak aby pak nemusely rovnou domů, ale mohly třeba jít sportovat nebo do kroužků a normálně žít. Školám jsme chtěli ukázat, že to funguje a že je to jedna z cest,“ řekl Špaček.

Děti si samy vyzkoušely neinvazivní PCR test i test antigenní

Děti ve škole v Kladské ulici si nejdříve vyzkoušely neinvazivní PCR test. Spočíval v tom, že si samy ze zkumavky vyndaly malý tampón, který si na asi minutu a půl strčily do úst. Poté jej vyplivly zpět do zkumavky, kterou zavřely a odevzdaly odborníkům z laboratoře. „Děti tak nebudou muset podstoupit tu poměrně nepříjemnou proceduru s PCR testem, který se odebírá z hlubší části nosu. Důležité je, že tyto testy mohou pak bez problémů s dětmi dělat vyškolení učitelé,“ řekl Špaček. Materiál i jeho odvoz zajišťuje laboratoř.

Poté si vyzkoušely také antigenní test, při kterém si z nosu rovněž samy odebraly vzorek. Tyčinku pak přilepily na speciální papírek, laboranti jej pokapali tekutinou. Po několika minutách pak děti viděly výsledky svých testů. Všechny byly negativní.

Výsledek testu přijde rodičům prostřednictvím mobilní aplikace

Výsledky PCR testů budou mít rodiče dětí k dispozici druhý den, kdy jim výsledek přijde prostřednictvím mobilní aplikace TrustOne, která disponuje QR kódem, který v sobě nese informaci o výsledku testu, očkování nebo potvrzení o prodělání covidu. Výsledkem testu tak budou moci prokázat, že jejich dítě je zdravé, nejen při školní docházce, ale i při dalších příležitostech.

Projekt Žijme chce v budoucnu oslovit například firmy, které musí své zaměstnance testovat. Používat by je mohli běžně také obyvatelé. Výsledek testu by měli v mobilu a mohli by se tak podle Špačka v budoucnu vydat třeba do divadla nebo sportovní utkání. „Uvidíme, jak se k tomu postaví stát,“ dodal Špaček.

Z rozhodnutí vlády se v pondělí do lavic vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. Na prvním stupni se budou děti po týdnu střídavě učit doma a ve škole. Obnoví se praktická výuka ve středních školách a prezenční výuka ve speciálních školách. Všechny školy, s výjimkou škol určených pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jsou v Česku kvůli epidemii zavřené od 1. března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky ČR, školy, koronavirus, testování, Praha, PCR Test, COVID-19, projekt, Michal Josef Špaček, ZŠ Kladská, Klánovice, pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci ze dvou pražských škol si vyzkoušeli antigenní i PCR testy na koronavirus  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.