Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V Kongresovém centru Praha bude velkokapacitní očkovací místo. Naočkují zde až 1000 lidí denně

Praha v dubnu otevře velkokapacitní očkovací místo, které se bude nacházet v pražském kongresovém centru. Místo bude koncipováno tak, aby se zde denně naočkovalo 200 až 1000 lidí. Kapacita může být navýšena díky rozšíření provozu na sedm dní v týdnu až dvanáct hodin denně. Tímto navýšením by metropole mohla v případě potřeby reagovat na aktuální epidemickou situaci a dodávky očkovacích látek. Provoz zastřeší příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis.

Ve velkokapacitním očkovacím centru může být podle potřeby a aktuální situace otevřeno až dvanáct hodin denně sedm dní v týdnu.

Očkovací centrum pro širokou veřejnost

V souladu s pražskou očkovací strategií usilujeme o to, aby se očkovací kapacita nikdy nestala úzkým hrdlem, a abychom v Praze nedopustili situaci, kdy budeme mít vakcíny, které nebude kde aplikovat. Příprava Metropolitního očkovacího centra je součástí naplnění tohoto principu. Očkovací centrum umožňuje pružnou úpravu kapacity od dvou set do tisíce aplikací denně a případně i více v závislosti na cílové skupině očkovaných a provozním režimu,“ říká Milena Johnová, pražská radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiku.

Toto očkovací místo v pražském kongresovém centru bude sloužit pro širokou veřejnost a očkováni tady budou lidé v souladu se schválenou prioritizací ohrožených skupin.

V centru budou zřízeny čekárny i koridory

Dle avizovaných údajů o dodávkách a kapacitách bylo zjevné, že ke konci března narazí státní očkovací místa na svůj limit. Proto vznikl plán na zřízení velkokapacitního očkovacího centra v kongresovém centru na Vyšehradě. Od státu budeme požadovat minimálně sedm tisíc dávek vakcín Pfizer týdně a postupně se můžeme dostat až na čtrnáct tisíc dávek týdně. Tím se vyřeší i problém hromadících se vakcín ve státních očkovacích místech, kde den před dalším úterním závozem, leží přes 33 tisíc dávek. To je oproti minulému pondělí více než dvakrát tolik,“ uvádí pražský primátor Zdeněk Hřib.

Provoz centra zastřeší příspěvková organizace Metropolitní zdravotnický servis. Dalšího provozu se účastní organizace jako Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, Český červený kříž – oblastní spolek Praha 1, Operátor ICT, Kongresové centrum Praha a poskytovatelem ambulantních zdravotnických služeb bude Medicon. 

Vyšší kapacita centra je plánována mimo jiné také proto, že očkovací místa v hlavním městě jsou a budou i nadále využívána obyvateli jiných krajů, protože Centrální registrační systém umožňuje rezervaci termínu v očkovacím místě podle volby zájemce, nikoli dle spádovosti na základě trvalého obytu osoby.

Vstup do očkovacího centra bude přímo z parkoviště u kongresového centra. Budou zde zřízeny jak jednotlivé čekárny a koridory, aby se potkalo co nejméně lidí, tak stanoviště s lékaři, kteří budou kontrolovat zdravotní stav klientů, a dále místa pro samotné očkování.

Předběžné náklady budou přes 9 milionů korun

Předběžně se náklady na následujících šest měsíců provozu očkovacího centra předpokládají okolo 9,3 milionu korun bez DPH.

Jsem ráda, že se nám podařilo zkoordinovat spolupráci města s celým spektrem organizací počínaje městskými firmami přes komerční až k neziskovému sektoru. Považuji širokou spolupráci za základní předpoklad úspěšného zvládnutí pandemie. Naplňujeme tím další z důležitých principů pražské očkovací strategie,“ uzavírá radní Johnová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praguecc.cz

Štítky kongresové centrum, koronavirus, covid-19, očkování, očkovací místo, Praha, Kongresové centrum Praha, očkovací centrum, vakcína, Milena Johnová, Zdeněk Hřib, Pfizer, Český červený kříž, MEDICON a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kongresovém centru Praha bude velkokapacitní očkovací místo. Naočkují zde až 1000 lidí denně  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.