Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od pondělí jsou povinné roušky také v ulicích. Někteří lidé je přesto nenosí

Ačkoliv od 1. března podle vládního nařízení platí povinnost mít nasazenou roušku nebo respirátor také na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce, tedy nejen v obchodech či v městské hromadné dopravě, část lidí přesto ochranu nosu a úst v ulicích nenosí.

Ve vnitřních prostorech respirátor, venku rouška

Respirátor je podle nařízení nutný ve všech vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště nebo místo ubytování. Respirátor nebo rouška jsou od pondělí povinné také venku, a to i mimo zastavěné území, pokud lidé nemohou dodržovat rozestup alespoň dva metry. Pokud se tam však člověk pohybuje sám nebo se členy jedné domácnosti, ochranu úst a nosu mít nemusí.

Od pondělí není možné mít roušku látkovou, ale je nutné mít tu zdravotní, která splňuje normu a brání šíření kapének. Většina lidí pak v ulicích nosí respirátor, který je nutný v obchodech či v městské hromadné dopravě. Kromě respirátoru lze nosit i nanoroušku, která splňuje normu filtrační účinnosti alespoň 94 procent.

Z nařízení existují výjimky

Nařízení se nevztahuje na děti do dvou let, osoby s poruchou intelektu či s poruchou autistického spektra apod., dále pacienty, jsou-li hospitalizovaní ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče, nebo je-li to potřebné pro poskytování zdravotních služeb.

Rovněž se nařízení nevztahuje na pracující osoby, pokud jsou v době výkonu práce na pracovišti samy. Dále není nutná ochrana nosu a úst u osoby řídící vozidlo veřejné dopravy, která není v přímém kontaktu s cestujícím při jeho odbavení. Výjimka se vztahuje také na soudce, státní zástupce či obviněné, dále osoby při provádění autorského díla (např. divadelního, tanečního nebo hudebního představení), moderátory, redaktory a další osoby vystupující v rozhlasových, televizních a dalších pořadech.

„Ano“ bez roušky

Výjimka platí také pro snoubence v průběhu obřadu a další osoby tomuto obřadu přítomné. Také při pořízení svatební fotografie novomanželů (i rodiny) lidé ochranu úst a nosu mít nemusí.

Nařízení se nevztahuje na sportovce, a to v době tréninku, cvičení, zápasu, soutěže apod. ve venkovních prostorech a za dodržení určitých podmínek i v prostorech vnitřních.

Celé znění mimořádného opatření, které se týká zakrytých dýchacích cest a nosu je dostupné na TOMTO ODKAZE.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, opatření, lidé, roušky, respirátory, rouška, respirátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pondělí jsou povinné roušky také v ulicích. Někteří lidé je přesto nenosí  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.