Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Psi označí pacienta s covidem do deseti vteřin. Ve výcviku jim pomáhali pražští senioři

Že psi dokáží vyčmuchat drogy nebo peníze, na to už jsme si zvykli. Novinkou je však výcvik psů na označení covid pozitivních pacientů. Takovou práci měli služební psi Celní správy ČR v Domově seniorů Vršovický zámeček. Všichni testovaní klienti i zaměstnanci byli negativní, výsledky psí práce se stoprocentně shodly s předchozími PCR testy.

Závěrečná fáze výcviku psů

Celní správa je v těchto dnech v závěrečné fázi výcviku psů na objevování pozitivních osob na nový typ koronaviru. „Vršovický domov seniorů byl pro zkoušení metody zvolený na základě žádosti Hygienické stanice hlavního města Prahy. Tu vyřizovalo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci (CSOP) v Praze 10, příspěvková organizace městské části, která domov provozuje,“ vysvětlil mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

„CSOP je první sociální organizací, v níž se tato metoda zkouší. Aktivita Centra mě velmi těší –  jsem rád, že jsme se mohli zapojit do výcviku psích profesionálů, a pomoci k rozvoji nové inovativní testovací metody,“ říká Michal Kočí (Piráti), radní pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost.

Očmuchání je příjemnější než stěr z nosu

Průběh výcviku popsala Eva Lexová pověřená řízením CSOP. „Vybraní zaměstnanci a klienti podstoupili nejprve ráno pravidelné testování PCR metodou. Odpoledne pak dorazili čtyřnozí celníci, kteří dostali vzorky sterilní gázy otřené do pokožky a roušky podrobené několikaminutovému dýchání. Během deseti vteřin rozpoznali, zda je přítomný virus SARS-CoV-2,“ popisuje Lexová. Výsledky čmuchání psů byly stoprocentně shodné s testy.

Středeční návštěva Celní správy byla pro seniory, kteří mají už téměř rok velmi omezené možnosti sociálních kontaktů, zároveň vítaným zpestřením. „Samotnou metodu by pak upřednostnili před současným, ne vždy příjemným stěrem z nosu,“ usmívá se Eva Lexová. V současné době je výcvik psů v závěrečné fázi a připravuje se první ostrá zkouška na Letišti Václava Havla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa

Štítky covid, pes, výcvik, senior, Praha 10, COVID-19, Celní správa České republiky, domov, pacient, Rangherka, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Česká pirátská strana, Letiště Václava Havla, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psi označí pacienta s covidem do deseti vteřin. Ve výcviku jim pomáhali pražští senioři  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.