Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jaký bude další postup po konci nouzového stavu? Hejtmani a primátor Hřib chtějí jednat s vládou

Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužení stavu nouze. Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) žádala o dalších 30 dnů, stav nouze ale skončí po 132 dnech s nedělí. Právě na nouzový stav se váže drtivá většina opatření proti šíření koronaviru. S koncem nouzového stavu také například vyprší omezení pohybu v nejvíce nákazou zasažených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Dalším postupem se bude zabývat vláda, která by mohla některá opatření převést pod zákon o ochraně veřejného zdraví nebo vyhlásit nový nouzový stav. O dalším postupu chtějí s vládou chtějí jednat hejtmani i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Řadu omezení lze vydat i jiným způsobem

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání Sněmovny uvedl, že náhradní opatření místo těch navázaných na nouzový stav nebudou dostatečně efektivní. Podle odborníků i poslanců je ale možné řadu potřebných omezení vydat i jiným způsobem. Zákon o ochraně veřejného zdraví umožňuje například zavést opatření proti zavlečení infekce ze zahraničí, vyčlenit lůžka ve zdravotnických zařízeních nebo omezit styk nakažených s jinými lidmi, zakázat kulturní a sportovní akce nebo zavřít školy, ubytovací a stravovací podniky.

Společné jednání hejtmanů i primátora Hřiba s vládou

Hejtmani a pražský primátor Zdeněk Hřib v reakci na neprodloužení stavu nouze vyzvali vládu na dnešek ke společnému jednání. Chtějí zjistit, jaký bude další postup proti pandemii. Vláda je k jednání s Asociací krajů ČR připravena, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Někteří hejtmani včetně primátora Hřiba už oznámili, že chtějí vyhlásit stav nebezpečí, který umožňuje například regulovat pohyb obyvatel nebo nařizovat pracovní povinnost.

Pražský primátor Zdeněk Hříb (Piráti) na twitteru napsal, že první část náhradních mimořádných opatření proti epidemii musí vydat ministerstvo zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. O vyhlášení nového nouzového stavu bude žádat Pardubický kraj, takový postup ale právníci označují za obcházení ústavy.

Podle Babiše je nouzový stav nezbytný

Babiš ve Sněmovně vyzval opozici, aby dala vládě dva týdny času na přípravu požadovaných opatření a zákonů, které se týkají epidemické situace nebo ekonomiky. „Nouzový stav není výmysl vlády. Je to nutný prostředek, aby bylo možné realizovat plošná protiepidemická opatření,“ řekl premiér. Je podle něj nezbytný, aby se zabránilo hrozícímu kolapsu nemocnic. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) poslance varoval, že bez nouzového stavu se epidemická situace v zemi zhorší do dvou týdnů.

Okolní země mohou Česko považovat za kritickou oblast

Blatný a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) upozornili na možnou reakci okolních států. Neprodloužením nouzového stavu by podle Petříčka vyslalo Česko signál, že rezignovalo na kontrolu pandemie. Platí to podle něj zejména u Německa, když spolkové země Sasko a Bavorsko zpřísnění pravidel avizovaly. Podle informací ČTK už německá vláda rozhodla, že Německo bude od neděle považovat celou Českou republiku za kritickou oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací, rozhodnutí bude oznámeno v pátek. Obnoví se tak hraniční kontroly.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Instagram Zdeněk Hřib

Štítky ČR, vláda, koronavirus, správa, kraje, nouzový stav, Zdeněk Hřib, primátor, Andrej Babiš, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Česká pirátská strana, Jan Blatný, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaký bude další postup po konci nouzového stavu? Hejtmani a primátor Hřib chtějí jednat s vládou  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.