Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Armáda poslala do boje proti covidu-19 další vojáky. Nejdéle pomáhá v Praze

Armáda dnes poslala dalších 200 vojáků na pomoc nemocnicím či sociálním zařízením. Pomáhat v nich budou zvládat krizi kolem nákazy koronaviru. K dnešnímu dni tak má armáda nasazeno 850 vojáků ve 120 zařízeních a místech. Kromě zdravotních a sociálních zařízeních vojáci pomáhají ve čtyřech call centrech obvolávat potenciálně nakažené, tvoří odběrové týmy a pomáhají s chytrou karanténou. Řekla to mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Loni armáda poskytla na pomoc proti koronavirové nákaze 15 tisíc vojáků.

Ke čtvrtku měla armáda 650 vojáků ve 101 zařízeních a místech, od dnešního dne jich je podle Dvořákové 850 na 120 místech. Nárůst souvisí s růstem počtu lidí nakažených koronavirem a se vzrůstajícím zatížením nemocnic. K pondělí podle Dvořákové armáda evidovala 30 žádostí o pomoc. Většinou měli žadatelé zájem o poskytnutí vojáků, kteří prošli rozšířeným kurzem první pomoci, ve třech případech jim stačili vojáci, kteří by zajistili pomocné práce v domovech se sociální službou. Vojáci s rozšířeným kurzem první pomoci budou podle mluvčí pomáhat odběrovým centrům antigenního testování.

Do počtu nasazených armáda počítá 200 vojáků, kteří ve čtyřech call centrech pomáhají krajským hygienickým stanicím obvolávat kontakty nakažených lidí. Dalších 56 vojáků pracuje ve 28 mobilních odběrových týmech, které odebírají vzorky pro testování na koronavirus, a 30 vojáků pracuje v centrálním řídícím týmu.

Podle Dvořákové nejdéle armáda pomáhá pražské záchranné službě, u které slouží od loňského října pět vojáků. Nejvíce jich je nasazeno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze Střešovicích, a to 50. Armáda k dnešnímu dni působí ve všech krajích, nejvíce pomáhá Moravskoslezskému kraji, kde je ve 12 zařízeních. Nejméně vojáků je nasazeno v Pardubickém kraji, kde jsou v jednom zařízení.

Podle aktuálně využívaných nařízení vlády a nařízení samotné armády může být nasazeno celkem až 1200 vojáků. Od poloviny března loňského roku také platí nařízení vlády, které umožňuje vyslat až 4096 vojáků k plnění úkolů policie. Toto nařízení ale není podle Dvořákové v současné době využíváno.

Vojáci by také z velké části dostali na starosti zajištění provozu polní nemocnice v Letňanech, která by byla spuštěna v případě nedostatku volných míst v běžných nemocnicích. O její aktivaci zatím nebylo rozhodnuto, armáda ale ve čtvrtek vyzkoušela její funkčnost. Povolaní vojáci byli otestováni na koronavirus, byli očkováni a poté vyzkoušeli vybavení, které je v nemocnici připravené.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky COVID-19, armáda, koronavirus, Praha, Magdalena Dvořáková, nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda poslala do boje proti covidu-19 další vojáky. Nejdéle pomáhá v Praze  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.