Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nouzový stav se v Česku prodlouží o měsíc. Trvat bude do pátku 22. ledna

Vláda dnes na mimořádném jednání prodloužila nouzový stav o 30 dnů do 22. ledna, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Menšinový kabinet dostal k rozhodnutí souhlas Sněmovny díky podpoře komunistů v úterý. Kdyby se tak nestalo, skončil by nouzový stav dnes. Váže se na něj většina vládních protikoronavirových opatření. Lze také nasadit například vojáky na pomoc mimo jiné ve zdravotnictví a v domovech pro seniory. Kabinet dnes také rozhoduje o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru, podle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přijde zřejmě po vánočních svátcích.

Pro prodloužení stavu nouze hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Proti hlasovali zákonodárci z řad Pirátů, SPD, TOP 09, STAN a nezařazení. Občanští demokraté a lidovci se hlasování zdrželi.

Bez prodloužení by stav nouze skončil dnes

Blatný v úterý uvedl, že prodloužení nouzového stavu o 30 dní je neradostné, ale kvůli vývoji epidemie koronaviru nezbytné. Bez účinných opatření bude podle ministra v Česku koncem roku 11 tisíc nakažených denně a 7000 hospitalizovaných, z toho 1000 na jednotkách intenzivní péče. Přijímaná opatření mají zabránit zahlcení zdravotnického systému, který je nyní v křehké stabilitě, uvedl.

Za nynější situace by stav nouze končil ve středu 23. prosince. Váže se na něj většina vládních protikoronavirových opatření. „Jsme na jedné lodi, vím to. Je mi z toho smutno a plně si to uvědomuji, ale musíme stále dělat opatření, která bolí. A abychom je mohli dělat, potřebujeme k tomu nouzový stav. Jiná možnost není,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Lze také nasadit například vojáky na pomoc mimo jiné ve zdravotnictví a v domovech pro seniory.

Babiš nařkl opozici z pokrytectví

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka stáhl návrh na prodloužení stavu nouze o 16 dnů do 8. ledna. Krok zdůvodnil tím, že vláda nesignalizovala ochotu zvýšit takzvaný kompenzační bonus postiženým podnikatelům z 15 tisíc na 20 tisíc korun měsíčně, což bylo pro lidovce podmínkou. Sněmovna ale podpořila jeden ze sedmi bodů usnesení KDU-ČSL, ODS a TOP 09 s výzvou vládě, aby co nejdříve předložila slibovanou novelu krizové legislativy, která by upravovala pravidla nouzového stavu a krizového řízení.

Na jaře trval v Česku nouzový stav kvůli koronavirové krizi 66 dnů. Nynější je zatím na 79 dnů, nově potrvá nejméně 109 dnů.

Zástupci opozice ve zhruba čtyřhodinové debatě opět tvrdě kritizovali kabinet za jeho postup při epidemii. Výtky mířily na protiepidemické restrikce, na náhrady za výpadky příjmů i na přípravy na očkování proti covidu-19. Premiér Andrej Babiš (ANO) nařkl opozici z pokrytectví. „Děláte pravý opak. Ty vaše řečičky, to nikdo nebere vážně,“ řekl.

V podzimní druhé vlně epidemie platí nouzový stav od 5. října. Koncem října Sněmovna souhlasila s prodloužením stavu nouze podle návrhu části opozice o 17 dnů, ve druhé polovině listopadu o 22 dnů a naposledy o 11 dnů, a to podle návrhů KSČM. Vláda chtěla vždy měsíc.

Nouzové stavy v ČR

Jarní nouzový stav byl do té doby nejrozsáhlejší v historii samostatného Česka, předtím byl vyhlášen například po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007. I po jeho skončení v zemi zůstala v platnosti některá opatření. Po konci nouzového stavu zbylá opatření, týkající se nošení roušek, provozu škol, stravovacích a ubytovacích služeb či o omezení konání hromadných akcí, vycházela znovu z mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, sněmovna, vláda, koronavirus, nouzový stav, Česko, ANO 2011, Andrej Babiš, Jan Blatný, Poslanecká sněmovna ČR, Vánoce, TOP 09, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový stav se v Česku prodlouží o měsíc. Trvat bude do pátku 22. ledna  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.