Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně systému PES. Otevřou se obchody, restaurace i služby

, aktualizováno 29. listopadu 2020, 11:06

Česko od čtvrtka 3. prosince přejde ze čtvrtého stupně protiepidemického systému PES na třetí stupeň. Otevřou se obchody, restaurace i služby, ovšem za přísných epidemiologických opatření. Bude zrušeno omezení vycházení a znovu se obchody otevřou i v neděli. Dneškem byla podle ministra Blatného naplněna podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny budou moci podnikatelé podle ministra využít k přípravě pro otevření.

Roušky zůstanou povinné

Po mimořádném jednání vlády v neděli 29. listopadu to sdělil na tiskové konferenci ministr zdravotnictí Jan Blatný (za ANO). Index protiepidemického systému PES dnes zůstal sedmý den v řadě na 57 bodech ze sta. To vládě umožnilo rozhodnout o přechodu ze současného čtvrtého na třetí stupeň epidemické pohotovosti. 

Venku by se mohlo scházet až padesát lidí místo současných šesti. Také by měl skončit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nadále však zůstává povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech.

Restaurace otevřou na 50 procent kapacity

Restaurace byly z nařízení vlády uzavřené od 14. října.

Stravovací zařízení budou moct být od čtvrtka v provozu od 06:00 do 22:00. U jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé a obsluhovat bude možné jen usazené hosty. Zařízení budou moct naplnit svou kapacitu maximálně na padesát procent. Restaurace doteď mohly prodávat občerstvení jen přes výdejní okénka, a to maximálně do jedenácté večer.

Oblečení v obchodech bude bez „karantény“

V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, výdej jídla v nich bude možný pouze přes okénko a s sebou. Zůstanou rovněž uzavřené dětské koutky.

Ve čtvrtek se znovu otevřou všechny obchody i nákupní centra. Také zde bude platit omezení, a to patnáct metrů čtverečních na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv však nebudou muset být 24 hodin v izolaci. Uvedl to dnes po mimořádném jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Pro všechny obdchodníky se také přestupem na třetí stupeň protiepidemického systému ruší zákaz nedělního prodeje.

Provoz obnoví i služby

Personál, který ve službách pracuje, bude muset používat roušku nebo respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné použití štítu, oznámil na tiskové konferenci ministr Havlíček. 

Školy fungují ve čtvrtém stupni systému PES

Případné další rozvolnění se nebude týkat škol. Ministerstvo školství tento týden oznámilo, že školy budou od pondělí fungovat v režimu podle současného čtvrtého stupně protiepidemického systému.

Ohodnoť článek

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, opatření, rozvolnění, PES, covid-19, třetí stupeň, obchod, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Jan Blatný, rouška, vláda, ANO 2011, Karel Havlíček, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko přejde ve čtvrtek do třetího stupně systému PES. Otevřou se obchody, restaurace i služby  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.