Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vláda prodloužila platnost nařízení do konce nouzového stavu. Od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy

, aktualizováno 30. října 2020, 20:20

Vláda prodloužila do konce nouzového stavu všechna restriktivní opatření proti šíření nového typu koronaviru, která měla skončit 3. listopadu. Dnes také po souhlasu Sněmovny nouzový stav prodloužila do 20. listopadu. Restrikce omezují například volný pohyb, otevírací dobu obchodů, restaurací a provozoven služeb. Na dálkovou výuku přejdou od pondělí také speciální školy, informoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) kabinet některé restriktivní opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát. Vládě usnadňoval také například nákupy ochranných pomůcek. Dříve byl vyhlášen po záplavách v srpnu 2002, dubnu 2006 a červnu 2013 či po orkánu Kyrill v lednu 2007.

Podle dnešního rozhodnutí kabinetu bude pokračovat například omezení shromažďování a pohybu včetně zákazu nočního vycházení mezi 21:00 a 04:59. Prodejny a provozovny služeb budou rovněž zavřené v rozsahu, jako byly doposud. Obchody, které mohou fungovat, mohou mít od středy otevřeno jen mezi 05:00 a 20:00. V neděli si lidé nenakoupí, ale dál mohou využívat nákup jídla z okének restaurací. Zákaz prodeje se netýká lékáren či čerpacích stanic, obchodů na nádražích či letištích či prodejen ve zdravotnických zařízeních.

Blatný novinářům řekl, že kabinet některá opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Vláda smí nouzový stav vyhlásit jen s uvedením důvodů na určitou dobu a pro určité území. Současně musí vymezit, která práva a v jakém rozsahu se omezují. Nouzový stav je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s prodloužením pak musí předem souhlasit Sněmovna.

Nouzový stav podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR aktuálně umožňuje vládě zavádět přísná opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která by nestačila rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Blatný řekl, že zatím nemůže slíbit, že se jedná o poslední prodloužení. „V žádném případě nemáme vyhráno, musíme být zodpovědní. Je možné, že se nouzový stav znovu prodlouží,“ řekl.

Poslanci v pátek schválili prodloužení nouzového stavu zatím jen do 20. listopadu. Souhlas vládě s jeho prodloužením o 17 dnů dnes dala Sněmovna podle návrhu opozičních Pirátů, KDU-ČSL a ODS. Kabinet ANO a ČSSD žádal o možnost prodloužit stav...

Na dálkovou výuku přejdou speciální školy

Počet dětí ve speciálních školách se dlouhodobě snižuje, část z nich se přesouvá do běžných tříd. Ve školním roce 2018/2019 do nich chodilo 25 946 handicapovaných žáků.

Od pondělí přejdou na dálkovou výuku kvůli epidemii koronaviru i speciální školy. Dnes o tom rozhodla vláda, informoval na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Návrat k běžnému provozu podle něj bude záležet na vývoji epidemické situace. Od 14. října jsou v Česku uzavřeny téměř všechny školy a vyučuje se na dálku. V provozu dosud kromě speciálních škol zůstávaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb nebo třeba policistů a hasičů, které nově budou otevřeny i pro děti zaměstnanců úřadů práce.

Speciální školy slouží ke vzdělávání žáků se specifickými potřebami, například autistů, neslyšících, nevidomých nebo mentálně či tělesně postižených. V těchto školách také platila výjimka z nošení roušek. Při jarní první vlně epidemie byly tyto školy uzavřeny, řada odborníků to ale kritizovala, protože děti ze speciálních škol podle nich často nejsou schopny zvládnout dálkovou výuku.

Výuka na speciálních školách bude od pondělí probíhat distančně. Snahou MŠMT bude tyto školy co nejdříve, jakmile to epidemiologická situace dovolí, vrátit do režimu prezenční výuky,“ napsal Plaga. Už dříve uvedl, že každý den běžného provozu je pro děti nejen ve speciálních školách velmi důležitý.

V pondělí 2. listopadu se přitom měly původně naopak uzavřené školy otevřít. Když se epidemická situace nezlepšovala, mluvili členové vlády o tom, že by se v pondělí do škol vrátili jen žáci prvního stupně základních škol, nebo aspoň děti z prvních a druhých tříd. Ani to ale nakonec nebude možné. V úterý po jednání vlády tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že školy zůstanou dále uzavřené.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, nouzový stav, Robert Plaga, ANO 2011, obchod, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Blatný, ministr zdravotnictví, Česko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda prodloužila platnost nařízení do konce nouzového stavu. Od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.