Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLED: Úderem šesté hodiny ranní nastal v Česku lockdown. Zavřely maloobchody a služby, omezí se setkávání lidí

V Česku se kvůli šíření koronaviru a obavám z kolapsu zdravotnického systému od dneška znovu výrazně omezí každodenní život. S šestou hodinoou ranní se zavřely maloobchody a služby s výjimkou ochodů se základním sortimentem. Na minimum se rovněž omezí kontakty a setkávání lidí. Jako nepravděpodobný se jeví také slibovaný návrat žáků prvního stupně ZŠ do škol od 2. listopadu.

Setkat se mohou pouze dva lidé, kteří nejsou z jedné domácnosti

Podle Romana Prymuly je omezení volného pohybu osob nejúčinnější forma prevence před šířením epidemie, dosavadní opatření to účinně nezajišťovala.

Opatření, která platí od dnešní šesté hodiny ranní zatím do 3. listopadu, se dotknout maloobchodů, služeb i setkávání mezi lidmi. Od dnešního rána vláda nařídila omezení pohybu s výjimkami cest do práce, na úřad, na nákupy, na chalupy nebo za rodinou. Setkávat se můžou nejvýše dva lidé, výjimky platí pro členy jedné domácnosti. Cestovat lidé budou moci na pohřeb nebo na svatbu a na rozdíl od jara lze vycestovat i do zahraničí. Shromažďovat se může najednou maximálně 100 osob, a to ve skupinách maximálně po dvaceti osobách, a to při zachování rozestupů mezi účastníky minimálně dva metry.

Ubytování v hotelech pouze pro lidi na služebních cestách

Tuzemské hotely a penziony mohou ubytovat jen klienty na služebních cestách, nikoliv zájemce o rekreaci. Už od včerejší půlnoci platí povinnost nosit roušky i venku v zastavěných částech obcí a měst, pokud nelze dodržet odstup dvou metrů a nejde o členy společné domácnosti.

Uzavření služeb a maloobchodů má řadu výjimek

Ode dneška bude znovu zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a další provozovny, na které se vztahují výjimky. Restaurace v obchodních centrech budou moct prodávat jídlo pouze s sebou. Opatření se dále netýkají čerpacích stanic, autoservisů, myček automobilů, zverimexů, optik, trafik, prádelen, čistíren, květinářství a zahrádkářství, galanterií, servisů elektroniky, domácích potřeb, železářství nebo prodejen jízdenek. Velkoobchodní prodej zůstává bez omezení.

Opatření mají zabránit přehlcení zdravotnickéhho systému

Prymula dnes jednal o podmínkách předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě s prezidentem, který mu na státní svátek hodlá udělit nejvyšší vyznamenání, Řád bílého lva, za zvládnutí první vlny epidemie. V původním režimu se podle Prymuly ceremoniál nemůže uskutečnit.

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody, uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní mohou využít i obory zasažené oznámenými novými opatřeními.

Omluva od premiéra

Babiš se na tiskové konferenci omluvil občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému, který by podle současných odhadů mohl zkolabovat mezi 7. až 11. listopadem. Připustil, že kabinet se po odeznění první vlny covidu-19 dopustil chyb a nová opatření jsou vyhlašována narychlo. Zdůraznil, že životy občanů jsou teď na prvním místě. Je si také vědom toho, že v minulosti plošná opatření a uzavření ekonomiky a běžného života vylučoval. Česko požádalo i o zahraniční pomoc, příští týden má dorazit 28 lékařů americké Národní gardy z Texasu a Nebrasky.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, covid-19, opatření, lockdown, Česko, Roman Prymula, epidemie, vláda, Andrej Babiš, Karel Havlíček, ANO 2011, Texas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Nitram

tahle vláda bude jednou viset,takže ne zákaz focení po 21 h ale Roman Mula nařídil zákaz vycházení,*mrd co si otevře nálevnu aby si rozporcovali VZP

Úterý, 27. října 2020, 06:58Odpovědět

Kachle Kachlic

vyzivam vsechny...nechodte se uz testovat!!!!!!!!!!

Pondělí, 26. října 2020, 19:19Odpovědět

Kachle Kachlic

pico,tohle je banda dementu!!!!!

Pondělí, 26. října 2020, 19:17Odpovědět

PŘEHLED: Úderem šesté hodiny ranní nastal v Česku lockdown. Zavřely maloobchody a služby, omezí se setkávání lidí  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.