Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ode dneška s rouškou už i venku. Úterní přírůstek nakažených dosáhl skoro dvanácti tisíc

V Česku v úterý přibylo 11 984 potvrzených případů nákazy koronavirem. Jedná s o nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie. V zemi je nyní více než 113 tisíc nově nakažených. V Praze odhalily laboratoře v úterý 1571 případů koronaviru, což je nejvíce od začátku epidemie. V Česku dnes začínají také platit nová opatření. Roušky se musí nosit i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Povinné je zakrytí úst a nosu opět v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své domácnosti. Dnes dopoledne mimořádně jedná také vláda.

Od března odhalily laboratoře v Česku 193 946 případů koronaviru. Denní nárůsty se zvyšují zejména v poslední době. Za uplynulých sedm dní přibylo více než 64 tisíc potvrzených případů, tedy téměř třetina z celkového počtu. Z nemoci se dosud v České republice vyléčilo 79 108 lidí.

V úterý skoro 12 tisíc nakažených

Většina nakažených má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných však nadále přibývá, momentálně jich je více než 4000, z toho 634 ve vážném stavu. V ČR dosud s koronavirem zemřelo 1619 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Podle aktualizovaných údajů ministerstva zemřelo v pondělí s covidem 97 lidí, což je zatím nejvyšší počet obětí za jeden den. Od pátku do neděle připadá na každý den 71 úmrtí, v úterý je zatím zaznamenáno 42 zemřelých. Tyto údaje se většinou ještě zpětně mění.

Zvyšuje se také podíl nakažených z celkového počtu testovaných. Od pátku 9. října do pondělí 19. října podíl pozitivních testů s jedinou výjimkou vždy přesáhl 25 procent. Před tímto obdobím se to nestalo ani jednou. Úterní bilanci testů zveřejní ministerstvo dnes vpodvečer.

Přes 1500 nově nakažených v Praze, nakažení jsou hasiči i strážníci

V úterý odhalily laboratoře v Praze celkem 1571 případů koronaviru, což je nejvíce od začátku epidemie. V hlavním městě je aktuálně 18 353 lidí s prokázanou nemocí covid-19

Od března se v hlavním městě nakazilo 33 626 lidí, vyléčilo se jich 15 008, obětí je 265.

V posledních osmi dnech byl denní nárůst v hlavním městě sedmkrát vyšší než 1000 případů. Jedinou výjimkou byla neděle, kdy se ovšem testuje méně. Za uplynulých osm dní tak v Praze přibylo více než 9300 potvrzených případů koronaviru.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. Přesto ale roste i počet úmrtí s covidem-19. V minulém týdnu zemřelo v metropoli 48 lidí, přičemž v pátek bylo 11 úmrtí, což je dosud nejvíce. Na tento týden připadá zatím sedm obětí. Tyto údaje se ale mohou ještě zpětně změnit.

Za posledních sedm dní připadá v Praze na 100 tisíc obyvatel téměř 523 případů nákazy. Kvůli koronaviru mají v Praze problémy také strážníci nebo hasiči. Pražské městské policii se v posledním týdnu zdvojnásobil počet zaměstnanců nakažených covidem. V pondělí evidovala 26 nakažených, většina jsou strážníci. Zvýšil se rovněž počet zaměstnanců v karanténě.

Hasiči kvůli rostoucímu počtu nakažených a lidí v karanténě či izolaci slouží v minimálním možném počtu a přijímají opatření, jak zajistit akceschopnost sboru a bezpečnost ve městě. Připraveny pomoci jsou jednotky dobrovolných hasičů a v záloze jsou krizové scénáře při dalším zhoršení situace.

V Praze přibývá hasičů  nakažených koronavirem. Sbor musel přijmout další opatření

Pražští hasiči museli s ohledem na růst počtu nakažených uvnitř pražského hasičského sboru a počtu lidí v karanténě nebo v izolaci přijmout další opatření, aby zajistili akceschopnost sboru a bezpečnost hlavního města. Rovněž apelují na občany,...

Ve městěch a obcích s rouškou už i venku

Nošení roušek mimo domov bylo v zemi povinné od poloviny března, postupně bylo nařízení zmírňováno. Nejdříve se přestaly nosit venku, ve většině vnitřních prostor ale zůstaly do 1. července. Znovu byly ve většině vnitřních prostor a v hromadné dopravě povinné od 10. září.

V Česku ode dneška platí povinnost nosit roušky i venku na území obcí, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku mají členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Povinné jsou roušky také v autě, pokud v něm člověk nejede sám nebo se členy své rodiny.

Mimo zastavěné oblasti roušky podle ministra zdravotnictví požadovány nejsou.

Výjimky v nošení roušek zůstávají například pro děti do dvou let a ve školkách, pro dětské domovy, osoby s poruchou intelektu, domovy pro seniory a další pobytové sociální služby, soudce nebo ústavní činitele. Nemusí je mít ani herci, tanečníci, moderátoři nebo přednášející, nutné nejsou také při focení portrétu nebo natáčení. Také snoubenci je nemusí mít při svatebním obřadu nebo focení a povinné nejsou ani pro sportovce v době tréninku.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý ve Sněmovně prohlásil, že i za současných restrikcí je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho a platná omezení se často nedodržují. Největší nápor na zdravotnický systém očekává mezi 3. a 11. listopadem. Opatření podle něj zřejmě ještě zpřísní. Ve středu dopoledne o koronaviru mimořádně jednala vláda.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, Česko, nová opatření, rouška, Praha, epidemie, Roman Prymula, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška s rouškou už i venku. Úterní přírůstek nakažených dosáhl skoro dvanácti tisíc  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.