Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice v Praze mají dost ochranných pomůcek. Více se používají respirátory

Oproti první vlně epidemie koronaviru na jaře nemají pražské nemocnice problémy s dodávkami pomůcek, zásoby mají na několik měsíců a nové dodávky nepředstavují problém, sdělili včera mluvčí nemocnic. Proti jaru nemocnice více využívají respirátory, některé také používají nanoroušky či masky.

Nemocnice mají dostatečné zásoby

Podle pokynů ministerstva zdravotnictví máme zásoby ochranných pomůcek na dva měsíce a dezinfekci na tři měsíce. Dodávky jsou bez problémů,“ uvedla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Dodala, že typ pomůcek se nezměnil, ale místo roušek se začaly více používat respirátory.

S ochrannými pomůckami byl velký problém na jaře při první vlně pandemie, kdy trh nebyl připraven na náhlý nárůst poptávky po rouškách a respirátorech. Chyběly často i v nemocnicích. Stát jejich dodávky koncem března zajistil letecky z Číny, zároveň nakupoval u různých dodavatelů a v některých případech čelil kritice za vysokou cenu. Lidé také roušky hromadně šili doma pro osobní využití i jako dary pro nemocnice a další instituce.

Podobně se vyjádřila mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová. „Některé typy ochranných pomůcek samozřejmě průběžně dokupujeme a nestává se, že bychom je měli problém sehnat, spíše se v některých případech setkáváme s jejich vyšší cenou, v současné době zejména u ochranných rukavic,“ uvedla. Dodala, že personál rovněž s ohledem na zvyšující se počty pozitivně testovaných více používá respirátory.

S dodávkami pomůcek nemají problém ani nemocnice v Motole, Na Bulovce, Na Homolce, Vojenská ústřední nemocnice a Thomayerova nemocnice v Krči. Pouze mluvčí krčské nemocnice Petr Sulek uvedl, že se nemocnici snižuje zásoba vyšetřovacích rukavic.

Využívají se nanomasky i nanoústenky

Někde začali zdravotníci využívat i další typy ochrany. „Častěji využíváme respirátory FFP2, nanoústenky a nanomasky,“ sdělila mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová. Nanomasky od české společnosti Workpress Aviation (WPA) testovali také v Motole, podle vyjádření přednosty interní kliniky Radana Keila s nimi měli zdravotníci dobré zkušenosti. Podobné masky vyvíjel ve spolupráci s Akademií věd pražský magistrát a ministerstvo vnitra na ně podle dřívějších vyjádření ministra Jana Hamáčka (ČSSD) plánuje vypsat výběrové řízení. Jejich výhodou má být fakt, že podle výrobců chrání na úrovni respirátoru FFP3, podle WPA dokonce vyšší, a zároveň se dají používat vícekrát, jenom se mění filtr.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky nemocnice, koronavirus, Praha, respirátory, respirátor, ochranná pomůcka, pandemie covidu-19, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, Čína, Jan Hamáček, Nemocnice Na Františku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Praze mají dost ochranných pomůcek. Více se používají respirátory  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.