Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Ve čtvrtek se koronavirem nakazil rekordní počet lidí. Číslo se přiblížilo k deseti tisícům

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily nákazu novým koronavirem u 9721 lidí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku infekce. Dosavadní maximum ze středy bylo o 177 případů nižší. Aktuálně nemocných je 84 430, stav 2920 z nich vyžaduje hospitalizaci. V Praze ve čtvrtek přibylo 1149 potvrzených případů nemoci covid-19.

Celkem skoro 150 tisíc nakažených

Od propuknutí epidemie nemoci covid-19 se v Česku novým typem koronaviru prokazatelně infikovalo přes 149 tisíc lidí. Od začátku října testy potvrdily nákazu u 78 251 z nich. Více než dvě pětiny z celkového počtu nakažených se už uzdravily. Naopak 1230 lidí s koronavirem zemřelo, z toho 559 od začátku měsíce a 24 ve čtvrtek. Podle posledních údajů leží v nemocnicích 2920 lidí s covidem-19. Stav 543 pacientů lékaři hodnotí jako těžký. Oproti začátku října se počet hospitalizací zvýšil o téměř 1900 případů.

V souvislosti s šířením koronaviru se v září o své zdraví obávaly téměř tři pětiny českých občanů, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Téměř tři čtvrtiny lidí se obávají i o zdraví svých blízkých.

Nejrychleji se nemoc nadále šíří v okrese Plzeň-sever, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přibližně 610 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Následuje Uherskohradišťsko s 607 případy, Příbramsko s 545 a Liberecko s 533 případy na 100 tisíc obyvatel za týden.

Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.

Počty nakažených v Praze

Ve čtvrtek v hlavním městě přibylo 1149 potvrzených případů koronaviru. Ve srovnání se středou to sice bylo o 123 případů méně, i tak je to ale třetí nejvyšší denní nárůst počtu infikovaných v metropoli od začátku epidemie. V Praze je aktuálně nemocných téměř 14 800 lidí. Laboratoře v metropoli od začátku března potvrdily infekci novým koronavirem u 27 845 lidí, z toho 4200 od začátku týdne. Za posledních sedm dní připadá v Praze podle údajů ministerstva 398 případů covidu na 100 tisíc obyvatel. Necelá polovina ze všech nakažených v hlavním městě už se uzdravila. Naopak 231 infikovaných zemřelo. Od pondělí stoupl počet úmrtí o 21 případů.

Nejvyšší denní nárůst potvrzených případů infekce novým koronavirem zaznamenali hygienici minulý pátek, a to 1379. Druhá je středa tohoto týdne s 1272 odhalenými případy.

Kvůli výraznému růstu počtu nakažených, kteří vyžadují hospitalizaci, připravuji nemocnice v hlavním městě další lůžka. Armáda má začít o víkendu budovat na výstavišti v pražských Letňanech polní nemocnici s kapacitou až 500 lůžek. Některá zdravotnická zařízení ale nemají dost personálu ani pro současný provoz. Uvedli to ve čtvrtek zástupci vedení a mluvčí zdravotnických zařízení.

V neděli se v metropoli také otevře nové odběrové místo pro testování na covid-19. Na Vítězném náměstí v Praze 6 vzniklo ve spolupráci s pražským magistrátem a provozovat ho bude firma GHC Genetics. Další odběrové místo, které bude fungovat v režimu drive-in, začne fungovat příští středu u koupaliště Džbán. Obě místa budou zajišťovat odběry pro samoplátce i zájemce se žádankou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, statistika, COVID-19, nakažení, infekční onemocnění, Praha, Česko, nemoc, Centrum pro výzkum veřejného mínění, Pražský magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve čtvrtek se koronavirem nakazil rekordní počet lidí. Číslo se přiblížilo k deseti tisícům  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.