Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V sobotu se začne připravovat vojenská nemocnice v Letňanech s 500 lůžky pro nemocné

V sobotu by měla kvůli počtu lidí vyžadujících zdravotní péči s ohledem na epidemii koronaviru začít příprava prostor pro lůžka v areálu pražského výstaviště Letňany. Lůžek bude 500, výstavbu zajistí armáda, sdělil dnes vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) Jan Hamáček (ČSSD). České televizi Hamáček později řekl, že armáda v Letňanech rozvine polní nemocnici ve stávajících stavbách a hangárech. Hasiči požádali o pomoc s lůžky ze zahraničí, Česko dnes vloží do evropského systému žádost o vybavení i personál.

Výstavbu bude zajišťovat armáda

V sobotu by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany s kapacitou 500 lůžek, výstavbu bude zajišťovat armáda,“ sdělil Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) předtím řekl, že vytváření lůžek mimo nemocnice je prvořadým úkolem. Postarají se o to krizový štáb a armáda, personální zabezpečení pak bude na ředitelích nemocnic.

Podle Prymulova pondělního vyjádření by mělo v nemocnicích personálně oslabených kvůli epidemii koronaviru pomáhat až 2400 mediků čtvrtých a pátých ročníků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například budoucí farmaceuti či zubaři. Studenti mají pomoct zdravotnictví oslabenému nemocností lékařů a sester i zavřením prvních stupňů základních škol.

Armáda rozvine v Letňanech polní nemocnici. „Budou využity stavby a hangáry, kde je zajištěno temperování, vytápění,“ řekl ČT Hamáček. Vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál a vyčleněni k nim budou i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici.

Záložní lůžka v Letňanech

Hamáček nechtěl odhadovat, jak dlouho bude letňanský areál nutné využívat. „Vzhledem k tomu, jak se vyvíjí epidemie, teď těžko můžeme hovořit o ukončení. Myslím, že bude potřeba relativně dlouho,“ řekl. Paralelně se podle něj pracuje na hledání dalších záložních kapacit v hotelech, lázních a jiných objektech. „Výstavba záložních lůžek se plánuje už nějakou dobu, nejviditelnější teď budou Letňany,“ řekl. Počet lůžek se bude upravovat podle situace.

Podle Babiše stát plánuje nakoupit 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. Ředitel Linetu Tomáš Kolář řekl, že společnost musí lůžka teprve vyrobit, dodána by měla být v listopadu. Správa státních hmotných rezerv má 2500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení, uvedl předseda správy Pavel Švagr.

Až 15 tisíc lůžek

Hasičský záchranný sbor podle Hamáčka využil evropský mechanismus civilní ochrany a požádal o lůžka ze zahraničí. „My dnes vložíme do evropského systému žádost o kapacity, tedy jak o vybavení, tak personál. Bude záviset na jednotlivých členských státech unie, jak se k tomu postaví. To je další zdroj, který zajišťujeme,“ uvedl.

Hamáček ve středu po jednání krizového štábu řekl, že hasiči a armáda společně s hejtmany vybírají záložní objekty a příslušný personál k zajištění až 10 tisíc lůžek. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. „Ministr zdravotnictví hovořil o potřebě zdvojnásobení kapacit, to je přibližně 14 tisíc, 15 tisíc lůžek,“ řekl Hamáček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, covid-19, nemocnice, Letňany, Jan Hamáček, armáda, Ústřední krizový štáb, pandemie covidu-19, stavba, Česká televize, ČSSD, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sobotu se začne připravovat vojenská nemocnice v Letňanech s 500 lůžky pro nemocné  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.