Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Z celkem 800 zahraničních studentů na Univerzitě Karlově jich má asi 110 koronavirus

Univerzita Karlova (UK) v posledních dnech zaznamenala zvýšený počet nakažených covidem-19 mezi zahraničními studenty, kteří do Česka přijeli s evropským programem Erasmus. Z celkového počtu 800 lidí, které škola přijala na zimní semestr, je asi 110 studentů aktuálně nemocných s koronavirem, uvedl to dnes mluvčí univerzity Václav Hájek. Nakažení byli podle něj přemístěni na koleje, které mají vhodné zázemí pro zajištění karantény.

Většina se nakazila v Česku

Celkově máme od počátku září pozitivně testováno přibližně 135 Erasmus studentů UK z 800. Zhruba 110 z nich jsou aktuální případy,“ uvedl Hájek. Většina se podle něj nakazila v Česku na různých volnočasových hromadných akcích. Rozšíření nákazy pravděpodobně souvisí s nerespektováním bezpečnostních pokynů, se kterými byli seznámeni, dodal.

Na náklady programu Erasmus se na univerzitě podle něj testovalo přes 150 studentů. Hodně jich ale využilo i možnosti testování na vlastní náklady, řekl. Povinné testy po příjezdu ze zemí, které Česko považuje za rizikové, muselo podstoupit asi 300 studentů Erasmu. Z těch ale podle Hájka vyšel pozitivně jen zlomek a byli ihned umístěni do karantény. Týkalo se to především Španělů a Francouzů, uvedl.

Až o 60 procent méně zahraničních studentů

Na UK studuje zhruba 45 500 lidí. Výuka funguje od začátku současného semestru z velké části on-line. Prezenčně se dosud mohlo konat například praktické či laboratorní vzdělávání pro skupiny do 15 lidí, které bude od pondělí omezeno jen na zdravotnické či farmaceutické obory.

Nakažení cizinci jsou v izolaci zejména na kolejích Komenského, koleji Hostivař a koleji Hvězda. „Univerzita Karlova situaci v souvislosti s onemocněním covid-19 pečlivě sleduje a všechny své studenty nejen na kolejích pravidelně informuje o aktuálních platných hygienických opatřeních a upozorňuje, jak mají postupovat v nouzovém stavu,“ řekl mluvčí.

V minulých letech podle Hájka přijíždělo na UK z programu Erasmus v zimním semestru kolem 1350 cizinců. Letos je jich o 60 procent méně. Pokles je zapříčiněn koronavirovou krizí.

Nákaza se šířila již při první vlně

Nákaza covidem-19 se mezi zahraničními studenty objevovala již při první vlně epidemie na jaře. V Olomouci se například v dubnu prokázala zhruba u 50 z 80 testovaných studentů. Již v březnu se nákaza zřejmě šířila také na kolejích České zemědělské univerzity v Praze, a to v souvislosti s oslavami studentů, kteří nerespektovali protiepidemická opatření. Podobné oslavy zahraničních studentů se na jaře konaly také na kolejích UK. Jedné z nich se navzdory zákazu shromažďování zúčastnilo asi 30 až 40 lidí.

Podle Domu zahraniční spolupráce přijíždělo do Česka díky Erasmu v uplynulých letech kolem 11 tisíc cizinců za rok. Letos v březnu jich bylo nejvíce ze Španělska, Francie, Německa, Velké Británie a Itálie.

Autoři | Foto Facebook Univerzita Karlova

Štítky ČR, školy, koronavirus, Univerzita Karlova, COVID-19, Velká Británie, Česko, Václav Hájek, Program Erasmus, koronavirová krize, Česká zemědělská univerzita v Praze, Itálie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z celkem 800 zahraničních studentů na Univerzitě Karlově jich má asi 110 koronavirus  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.