Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od dnešních 18 hodin platí v Praze zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních

V Praze bude od dnešních 18:00 kvůli zhoršující se epidemické situaci platit zákaz návštěv v nemocnicích a v sociálních zařízeních. Stejně jako na jaře budou mít výjimky návštěvy u nezletilých a u umírajících. Aktuální nové nařízení zveřejnila na webu pražská hygienická stanice. Většina pražských nemocnic návštěvy už zakázala nebo výrazně omezila dříve.

Toto mimořádné opatření má platit do 18. října 2020. Výjimku z tohoto nařízení mají otcové u porodu návštěvy nezletilých pacientů, návštěvy pacientů s omezenou svéprávností návštěvy pacientů v hospicech a dalších pacientů v v terminálním stádiu nevyléčitelného onemocnění.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) má být od víkendu Praha označená červeně. Od pondělí budou muset tamější vysoké školy učit jen na dálku a na venkovních akcích pro více než sto lidí budou nově povinné roušky.

Otcové u porodu být mohou, ale s omezeními

U porodu de může být pouze druhý rodič nebo osoba žijící s rodičkou ve společné domácnosti; povinná bude rouška, tělesná teplota do 37 stupňů Celsia a nepřítomnost příznaků covidu-19. Porod musí probíhat v samostatném pokoji nebo porodním boxu a třetí osoba přítomna u porodu se nesmí potkat s dalšími rodičkami. Právě kvůli nemožnosti zajistit samostatný pokoj či porodní box na jaře některé porodnice přítomnost otců u porodu odmítaly.

Zákaz návštěv domovech pro seniory

Už na jaře platil úplný zákaz návštěv v nemocnicích, domověch pro seniory a dalších zařízeních sociálních služeb. Plošně platil do 25. května a znovu byl zaváděn jen v regionech, kde docházelo ke zhoršování situace. Od 1. září byly návštěvy povoleny nejvýše po dvou na jednoho pacienta venku nebo ve vyčleněné místnosti. Také zde platí povinnost nosit roušky.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky návštěva, Praha, nemocnice, porod, Krajská hygienická stanice, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od dnešních 18 hodin platí v Praze zákaz návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.