Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v karanténě budou moct volit na drive-in místech nebo z domu

V pátek a v sobotu 2. a 3. října, v případě druhého kola pak 9. a 10. října 2020, se v Praze uskuteční ve třech volebních obvodech volby do Senátu Parlamentu České republiky. Lidé, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci, budou podle schváleného zákona moci hlasovat u drive-in volebního stanoviště nebo doma do zvláštní přenosné volební schránky. Pokud bude chtít volič hlasovat doma, musí podat telefonickou žádost nejpozději do dvacáté hodiny dne před prvním dnem voleb. Telefonní čísla, na kterých bude možné podávat žádosti, zveřejní pražský magistrát v úterý 22. září.

Výše zmíněným způsobem budou moct hlasovat lidé, kterým nařídila karanténu nebo izolaci krajská hygienická stanice nebo praktický lékař formou neschopenky či vydáním speciálního potvrzení. Volit budou moct také lidé umístění v pobytových zařízeních sociálních služeb, školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy a lůžkových zdravotnických zařízeních, která byla uzavřena z důvodu ochrany před nemocí covid-19.

Volby formou drive-in na dvou stanovištích

Praha zřídí dvě volební stanoviště pro lidi v karanténě nebo v izolaci. Jedno stanoviště vznikne na parkovišti na Letné, a to pro volební obvody č. 27 (Praha 1) a č. 21 (Praha 5). Druhé pak vznikne za Poliklinikou Prosek pro volební obvod  č. 24 (Praha 9).

Na těchto mísstech bude možné zajet s vozidlem podobně jako do drive-in testovacích míst na koronavirus. Volič nebude vystupovat z vozidla, jen otevře okénko. Volební komisi, která zde bude přítomna, bude tvořit vždy zapisovatel a tři vojáci Armády ČR v činné službě.

Termín na těchto drive-in místech bude vždy ve středu, to znamená 30. září pro první kolo a 7. října pro kolo druhé, a to vždy od 7:00 do 15:00.

Volit mohou i osoby, které žijí v pobytových zařízeních, která byla uzavřena kvůli ochraně před onemocněním covid-19. Hlasování v těchto místech se uskuteční vždy ve dvou dnech. Pro první kolo 1. a 2. října, pro druhé kolo 8. a 9. října. Konkrétní místo a čas projedná komise pro hlasování s vedením pobytového zařízení.

Hlasování doma do zvláštní přenosné volební schránky

Lidé v izolaci a v karanténě, kteří nemohou ze závažných důvodů hlasovat ve volebím stanovišti, mohou využít další způsob a pozvat si komisi domů. Žádost o tuto možnost voleb podává volič telefonicky nejpozději do dvacáté hodiny dne před prvním dnem voleb. Hlasování se pak uskuteční v místě pobytu voliče, vždy však na území volebního obvodu, v němž je volič oprávněn hlasovat. Hlasovat touto formou bude možné ve dvou dnech, a to 2. října od 7:00 do 22:00 hodin a 3. října od 7:00 do 14:00 hodin. Ve druhém kole pak ve dnech 9. října a 10. října ve stejných časech jako v prvním kole.

Volební komise

Komise pro hlasování zůstávají v činnosti po celou dobu voleb. Budou mít na starost jak drive-in volební stanoviště, tak případná uzavřená pobytová zařízení či hlasování v místě pobytu voličů. Pro území Prahy jsou zatím zřízeny tři komise pro hlasování - pro každý volební obvod jedna. Počítá se však s operativním navýšením počtu komisí.

Mimo komise pro hlasování Magistrát hl. m. Prahy zřizuje také sedmičlennou komisi pro sčítání, která bude společná pro všechny tři volební obvody a po ukončení hlasování provede sečtení odevzdaných hlasů.

O hladký průběh se bude starat Magistrát hl. m. Prahy a Armáda ČR. Pražský magistrát bude zajišťovat dopravu a další podmínky pro činnost komisí pro hlasování a sčítací komise. Jde například o výpočetní techniku nebo volební schránky. Armáda ČR pak zajistí třeba vybavení volebního stanoviště.

Hlasování osobám v karanténě a v izolaci umožnilo přijetí zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020, který platí od 24. srpna 2020.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, volby, volby z auta, karanténa, Praha, Pražský magistrát, Senát Parlamentu ČR, Parlament České republiky, Česko, Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v karanténě budou moct volit na drive-in místech nebo z domu  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.