Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od pátku budou zakázány vnitřní hromadné akce na stání nad 10 lidí

Ministerstvo zdravotnictví od pátečních 18:00 zakazuje vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení musí být vstupenky prodávány na konkrétní místo, přesně určené ho musí mít návštěvník i na akci bez vstupenek. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě a na webu zveřejnilo dvě nová mimořádná opatření.

Každý bude mít přidělené místo

Nové nařízení platí i pro restaurace, bary či kluby, které nesmějí dovnitř pustit více lidí, než je kapacita k sezení. „Smyslem opatření je omezit úzký kontakt stojících osob v barech, klubech či restauracích. Přidělené místo každému účastníkovi akce znamená vytvoření určité distance od ostatních,“ uvedl vedoucí epidemiologické skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Maximální kapacita hromadných akcí byla již dřívějšími nařízeními ministerstva omezena na 500 lidí. Vyšší může být jen v případě, že jsou sektory po nejvýše 500 lidech organizačně oddělené a vstupy mají samostatné nebo v jiném čase. Kapacita nad 1000 lidí může být využita z poloviny.

Roušky v restauracích můžeme sundat jen v době konzumace

Podle něj tak není omezena možnost pořádat plesy nebo taneční, protože lidé, kteří mají své přidělené místo, se mohou v roušce pohybovat po provozovně. Ministerstvo také zpřesnilo nařízení pro nošení roušek v provozovnách stravování. Lidé je nemusí mít jen při konzumaci jídla či nápoje, povinné jsou i při stání u baru při čekání na objednávku. Musí je mít také lidi, kteří se po provozovně pohybují.

V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, vláda, restaurace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Roman Chlíbek, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od pátku budou zakázány vnitřní hromadné akce na stání nad 10 lidí  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.