Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Roušky a respirátor dostanou kromě seniorů i invalidé a handicapovaní do 18 let

Roušky a respirátory pro ochranu před koronavirem dostane vedle seniorů nad šedesát let i 170 tisíc lidí s plným invalidním důchodem a 17 tisíc zdravotně postižených do 18 let. Respirátory zamíří i k učitelům. O souhlasu vlády s návrhem pomoci pro postižené informovala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kabinet záměr dopracuje ve středu, stejně jako návrh ministra školství Roberta Plagy (ANO) na ochranné pomůcky pro učitele. Podle mluvčí úřadu Anety Lednové navrhl ministr 620 tisíc respirátorů pro oranžové regiony.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zařadilo do druhého oranžového stupně ohrožení koronavirem k Praze rovněž okres Uherské Hradiště a středočeské okresy Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ.

Roušky pro invalidy i zdravotně handicapované děti

Vláda souhlasí s mým návrhem na distribuci ochranných pomůcek lidem s handicapem. Roušky s respirátory tedy poputují 170 tisícům invalidům ve 3. stupni a 17 tisícům zdravotně handicapovaným mladších 18 let,“ uvedla Jana Maláčová (ČSSD). Plaga žádá o deset respirátorů pro každého učitele a další zaměstnance škol v koronavirem nejpostiženějších regionech.

O balíčku pěti roušek a jednoho respirátoru pro seniory nad 60 let rozhodla vláda minulý týden. Včera Česká pošta zkompletovala většinu ze tří milionů zásilek, s doručováním začala dnes. Senioři zásilky dostanou do schránek v místě trvalého bydliště. Maláčová po jednání vlády uvedla, že stejným způsobem, tedy Českou poštou, budou distribuovány i ochranné pomůcky pro zdravotně postižené.

Roušky a respirátory jsou ze zásob zbylých po jarní vlně onemocnění, které jsou skladovány v Opočínku na Pardubicku.

Balíčky za necelých sto korun

Jeden respirátor podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nakoupila ČR zhruba za 2,35 dolaru (asi 53 korun) a roušku za 0,37 centu (8,30 korun). Balíček pro jednoho seniora tak stojí asi 94 korun. Podle Českého statistického úřadu žilo v Česku ke konci loňského roku 2,78 milionu lidí starších 60 let. Rozvoz pomůcek pro seniory bude stát zhruba 15 milionů korun.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, vláda, sociální, školy, koronavirus, roušky, handicapovaní, respirátor, rouška, Jana Maláčová, ČSSD, COVID-19, Robert Plaga, ANO 2011, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česká pošta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky a respirátor dostanou kromě seniorů i invalidé a handicapovaní do 18 let  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.