Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pražský strážník se opřel do hygieniků. Systém nefunguje, komentuje testování na koronavirus

Pražští strážníci zveřejnili na svém facebookovém profilu příběh svého kolegy, který popisuje až neuvěřitelné selhání systému. V dlouhém příspěvku popisuje rozčílení nad tím, když se marně snažil zajistit test na koronavirus pro svého syna a členy domácnosti. „Nejdůležitější věci na světě jsou zdraví, rodina, přátelé a spoléhání se na sama sebe, protože nikdo jiný vám v této zemi nepomůže,“ shrnul strážník, jehož jméno v příběhu nefiguruje.

Celý příběh odstartoval v pražském klubu Techtle Mechtle, který jeho syn navštívil 11. července. Mladík neměl následující týden žádné příznaky onemocnění koronavirem. Jenže pak se mu udělalo zle. Jeho praktický lékař, stejně jako specialista na ORL mu oznámili, že má chřipku a poslali ho domů s předepsanými léky.

Deset dní od návštěvy klubu však média zaplavila zpráva o šířící se nákaze mezi návštěvníky klubu. „Při jejich čtení nám doslova tuhla krev v žilách, přece jen jde o syna, člena rodiny a vůbec celou naši velkou rodinu. Bezesná noc. Volali jsme všude, kam se dalo, on-line linky, info linky, hygiena atd. Výsledek vždy stejný, buď nefungovaly, nebo to nikdo nezvedal. Jediné místo, kam jsme se dovolali, byla opět spádová nemocnice, čili ta, kde předtím na ORL synovi diagnostikovali chřipku a zde, světe div se, nám poradili, abychom ráno kontaktovali synova praktického lékaře, čili toho, který ho nechal původně doma s virózou. Kruh se uzavřel,“ popsal strážník.

Nepochopotelné jednání lékaře

Praktický lékař však příliš pochopení pro jeho podezření neměl. „Pro syna sice žádanku vypsal, ostatní členové společné domácnosti však měli smůlu. Dokonce nám sdělil, že nemáme být hysteričtí. Naše argumenty, že je třeba mít, s ohledem na rizikovou část rodiny výsledky co nejdříve, tak, aby bylo možné přijmout nezbytná opatření v co možná nejkratším čase a začít trasovat všechny kontakty, nám sdělil, že postup laboratoře a odběrového místa není v jeho kompetenci, a že ostatní členové rodiny budou testováni až podle výsledků testů syna,“ dodal strážník.

Rodina nechtěla dále čekat na vyšetření, proto zamířili se synem do soukromé laboratoře, kde se se výsledek testu dozvěděli ještě v tentýž den. Za otestování zaplatili 4500 korun. Výsledky skutečně prokázaly onemocnění covid-19 u syna.

„Přiznám se, že v tu chvíli se ve vás mísí pocit strachu o syna, agrese vůči všemu a averze vůči všemu úřednímu a zejména odbornému. Naštěstí zvítězí zdravý rozum a starost o syna a další členy domácnosti. Navíc bylo nutné připravit rodinu na to, že mohou být nakaženi již všichni její členové, minimálně ti ve společné domácnosti, přičemž dva z nich patří do té nejohroženější supiny nad 65 let. Mezi vzpomínáním si na všechny kontakty probíhala samozřejmě dezinfekce celého domu. Naštěstí jsme některá opatření v domě přijali již od prvních synových příznaků. Zde by asi mohl celý příběh skončit. Bohužel pro všechny má však ještě další dosud neukončené dějství,“ doplnil strážník.

Nakažená rodina

Kdo by čekal, že na otestování byla v ten moment poslána celá rodina, mýlí se. „Testy celé rodiny plus přítelkyně syna a její matky, jsme museli opět zajistit sami s pomocí pracovníka BOZP jedné soukromé firmy, kde jeden z členů domácnosti pracuje. Odběrový vůz naštěstí přijíždí hned druhý den ráno v 8:15,“ shrnul pražský strážník.

Nový koronavirus se nakonec potvrdil u čtyř členů rodiny. Když tuto informaci v pátek 24. července sdělili příslušné hygienické stanici, bylo jim pouze sděleno, že mají po pracovní době a budou se tomu moct věnovat zase v pondělí. Osoby, se kterými mohli nakažení přijít do kontaktu, si měla rodina obvolat sama. „Po této zkušenosti opravdu nevíte, jestli se máte smát nebo brečet. každopádně ztratíte iluze o čemkoliv fungujícím v tomto státě,“ uzavřel muž.

Další dva členy domácnosti, u nichž byly výsledky původních testů negativní, odvezla záchranná služba kvůli náhlým zdravotním komplikacím do spádové nemocnice. Tam absolvovali vyšetření, odběry, analýzy, infuze, ale nikoli test na koronavir. Lékařem jim sice byly vypsány žádanky na provedení testů, ale měli si tam dojet následující den sami.

Až neuvěřitelným případem se podle dostupných informací zabývá ministerstvo zdravotnictví, které určí, zda došlo k pochybení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Praha, městská policie, koronavirus, rodina, COVID-19, praktický lékař, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Brick

odkaz na archiv https://web.archive.org/web/20200802143756/https://www.mppraha.cz/item/3939-koronavir-fatalni-stret-s-realitou

Čtvrtek, 6. srpna 2020, 12:22Odpovědět

Pražský strážník se opřel do hygieniků. Systém nefunguje, komentuje testování na koronavirus  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.