Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V pražských domovech pro seniory je asi 20 lidí s novým koronavirem

V pražských domovech pro seniory v Michli a na Chodově je nyní zhruba 20 klientů nakažených nemocí covid-19, které nechtějí přijmout nemocnice. Po dnešním jednání krizového štábu to řekla radní Prahy Milena Johnová (Praha Sobě). Stát by podle ní měl pro nakažené seniory z domovů vyhradit místa ve velkých nemocnicích, které v metropoli provozuje. Město nyní připravuje 31 míst ve své Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech.

Nákaza mezi seniory se v metropoli objevila v domovech v Michli a na Chodově, na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice a v Nemocnici Sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných. Podle informací hygienické stanice bylo o víkendu 79 seniorů s potvrzenou nákazou nebo příznaky v izolaci přímo v těchto zařízeních a dalších 48 v karanténě. Několik seniorů zemřelo,

Město podle Johnové kromě přípravy svých kapacit jedná o možnosti využít pro nakažené seniory prázdný pavilon v bohnické psychiatrické léčebně. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nicméně uvedl, že i k tomu by byla potřeba kooperace ministerstva zdravotnictví jakožto zřizovatele a že město navíc nedisponuje dostatkem zdravotnického personálu. Johnová zopakovala, že stát by měl vyjít Praze vstříc a zajistit seniorům místa v nemocnicích. "S ohledem na bezpečnost těch lidí je potřeba využít infekční oddělení v nemocnicích," řekla.

Podle Johnové navíc pražské nemocnice místa mají. Například Nemocnice na Bulovce tento týden uvedla, že pro pacienty s covid-19 vyčlenila i s kapacitami v Lázních Toušeň u Prahy zhruba 300 míst. V úterý zařízení pečovalo o 54 nakažených pacientů.

V metropoli je jediná nemocnice akutní péče, kterou provozuje samospráva. Je jí Nemocnice Na Františku vlastněná Prahou 1. Ta se již o pacienty z domovů pro seniory stará a podle Johnové nabídla další kapacity.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo nařízení, na základě kterého měly kraje a Praha pro nakažené klienty ze sociálních zařízení včetně domovů pro seniory vyčlenit ve zdravotnických zařízeních 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel. Vedení Prahy nicméně upozornilo, že všechny velké nemocnice v Praze provozuje stát, magistrát žádnou nemá a státní zařízení nakažené seniory přijmout odmítají. Přesun seniorů do svých nemocnic také kritizovaly některé kraje.

Ministerstvo zdravotnictví následně nařízení změnilo. Zatímco v původním měly být kapacity ve "zdravotnických zařízeních", nová verze platná od tohoto úterý hovoří o "zdravotnických zařízeních, s výjimkou pracovišť akutní lůžkové péče, nebo v zařízeních pobytových sociálních služeb s odpovídajícím personálním zabezpečením".

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, sociální, Praha, senioři, nemocnice, domov pro seniory, COVID-19, Milena Johnová, Michle, Chodov, Praha sobě, Vysočany, Thomayerova nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských domovech pro seniory je asi 20 lidí s novým koronavirem  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.