Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Laboranti jsou unavení. Na Bulovce bude vzorky testovat robot Pipeťák

S testováním vzorků na koronavirus laborantům Nemocnice na Bulovce nově pomáhá robot Pipeťák vyvinutý na ČVUT. Robot je na Bulovce od dneška, vědci ho nemocnici bezplatně zapůjčili. Podle ČVUT laboratoř původně standardně testovala desítky vzorků denně, s přibývajícími vzorky však byli laboranti velmi zatíženi. Robot jim ulehčí a pomůže každý den bezpečně zvládnout zhruba 400 vzorků. Za Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) to v tiskové zprávě oznámila Ilona Prausová.

Náročné pipetování

„Součástí testování je i ruční pipetování vzorků s různými chemikáliemi, což vyžaduje pečlivou a soustředěnou práci. Při současném počtu vzorků se zvyšuje riziko chyby, a s tím by mohl pomoci právě robotický stroj," uvedla manažerka komunikace CIIRC Alena Nováková.

Robot se skládá z univerzálního robotického manipulátoru, pumpy, která dokáže zastat právě ruční pipetování, a vestavné počítačem ovládané laboratorní váhy. Váha po pipetování každého vzorku ověřuje, zda bylo přeneseno očekávané množství tekutiny.

Praha nestíhá testovat. Vzorky s podezřením na koronavirus poslala letecky do Olomouce

V Olomouci včera přistál policejní vrtulník převážející na palubě zhruba 500 vzorků s podezřením na koronavirus z pražských nemocnic. Vědci olomoucké laboratoře experimentální medicíny pomohou zdravotníkům v Praze tyto vzorky rychle otestovat....

S návrhem přišel rektor

S návrhem pomoci Bulovce přišel rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Od první plánovací schůzky po dnešní převoz robota uběhlo 15 dnů. Podle vedoucího projektu Václava Hlaváče z CIRRC vývoj zdrželo to, že bylo třeba zapojit znalosti a zkušenosti vědců z různých oborů i nutnost zapůjčení a nákupu potřebných zařízení. „Také jsme narazili na nečekané softwarové komplikace při řízení robotu kvůli skládání a chybám v několika softwarových prostředích, která jsme neprogramovali my," uvedl Hlaváč.

Na robotovi dále spolupracovali Vladimír Smutný z CIIRC, jaderný chemik Daniel Seifert, který radil, jak naučit robota pipetovat, a také Lenka Richterová z oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice na Bulovce. Richterová podotkla, že automatizace některých kroků uvolní ruce personálu zejména na prvotní příjem a přípravu vzorků od pacientů k analýze.

Pražské restaurace a kavárny vaří pro bezdomovce. Pomoci může i veřejnost

Mnohé jídelny, bistra a kavárny v Praze se zapojily do pomoci lidem bez domova. V době krize způsobené novým koronavirem jim ve spolupráci se zaštiťujícími neziskovými organizacemi vaří a rozdávají jídlo. Někteří ze zaměstnanců mají sami zkušenost...

Robot bude využit pouze na testování

Nemocnice bude robota využívat pouze po dobu, kdy bude třeba testovat vzorky na nový typ koronaviru. Poté se vrátí na ČVUT, výzkumníci ho rozeberou a jeho nejdražší součástky poslouží k jiným výzkumným účelům.

ČVUT se do boje proti koronaviru zapojila i několika dalšími projekty. Pro zdravotníky vyvinula a s pomocí spolupracujících organizací a firem vyrábí respirátor FFP3 tištěný na 3D tiskárnách i celoobličejové masky stejné třídy. Připravuje také dezinfekci, kterou dodává různým institucím, pražskému integrovanému záchrannému systému, sociálním službám či Horské službě ČR.

Autoři | Foto ciirc.cvut.cz

Štítky koronavirus, testování, robot, ČVUT, Praha, Nemocnice Na Bulovce, České vysoké učení technické v Praze, COVID-19, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, Alena Nováková, Vojtěch Petráček, Vladimír Smutný, Daniel Seifert, Horská služba České re

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Laboranti jsou unavení. Na Bulovce bude vzorky na koronavirus testovat robot Pipeťák  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.