Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Hrozí Evropě obchodní válka s Velkou Británií?

Vypadá to, že ani po šesti letech od onoho nešťastného referenda a více jak dva roky po britském vystoupení z EU nemůžeme brexit považovat za definitivně vyřešenou záležitost.

Autorem textu je europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Příčinu musíme hledat v přetrvávající britské nespokojenosti s vyjednanou podobou brexitové dohody. Kabinet Borise Johnsona dokonce vážně uvažuje o tom, že jednostranně přestane dodržovat části týkající se celních kontrol zboží mezi Británií a Severním Irskem.

Sporný Severoirský protokol

Podstata sporu spočívá v tom, že součástí dohody o brexitu je i tzv.  severoirský protokol, který zavádí celní kontroly po moři přepravovaného zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. A britská vláda má v úmyslu toto opatření zrušit. Uspořádání, kdy probíhají celní kontroly uvnitř jedné země, je samozřejmě zvláštní a může se zdát absurdní. Vzhledem k tomu, že Británie chtěla tvrdý brexit (nepřála si zůstat součástí Evropského hospodářského prostoru) a zároveň měly být zachovány věci dohodnuté v rámci tzv. Velkopáteční dohody z roku 1998, jiné řešení nepřicházelo v úvahu.

Zmíněná dohoda uzavřená mezi britskou a irskou stranou totiž zakazuje tvrdou hranici mezi Irskou republikou (členská země EU) a Severním Irskem, které je součástí Spojeného království.  Aby mohla být zachována volná hranice na irském ostrově, přesunuly se celní kontroly do Irského moře. Severní Irsko tak fakticky zůstalo součástí společného evropského trhu, a naopak je ekonomicky oddělené od zbytku Spojeného království, což má za následek komplikace při dovozu zboží z Velké Británie.

Proti jednostrannému zrušení kontrol mezi Británií a irským ostrovem se samozřejmě dlouhodobě staví Irsko. Mimochodem, celou situaci Británii zkomplikovaly ještě nedávné volby do severoirského parlamentu, kdy poprvé v historii vyhrála proirská republikánská strana Sinn Féinn, která volá po sjednocení ostrova. Druhá skončila unionistická Demokratická unionistická strana (DUP), která ale nechce přijmout funkci náměstka první ministryně ve vládě vzešlé z těchto voleb, dokud nebudou vyřešeny její připomínky k severoirskému protokolu. Unionisté vytýkají centrální vládě v Londýně, že nechrání pozici Severního Irska na britském vnitřním trhu.

Postoj EU zůstává neměnný

Události ještě mohou nabrat rychlý spád. Britská generální prokurátorka Suella Bravermanová totiž před pár dny doporučila britské vládě zrušit části brexitové dohody týkající se Severního Irska, přičemž jeho provádění ze strany EU označila za „nepřiměřené a nerozumné.“ V doporučení Bravermanová uvádí, že právě severoirským protokolem EU podkopává zmíněnou Velkopáteční dohodu, protože má kvůli tomu docházet k vytváření obchodní bariéry v Irském moři a podněcování občanských nepokojů. Podle slov Bravermanové má mírová dohoda větší důležitost než severoirský protokol.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová k tomu řekla, že EU v této otázce neprokáže větší flexibilitu, nebude mít Británie jinou možnost než v tomto ohledu jednat. Postoj EU však samozřejmě zůstává neměnný změna protokolu nepřipadá v úvahu. Zamýšlené jednostranné zrušení jeho části by EU pochopitelně brala jako porušení mezinárodního práva.

Poslední události by rozhodně neměly zůstat stranou pozornosti, protože v nejhorším případě může hrozit i rozpoutání obchodní války Británie s Evropskou unií. Problém by neměla jen Británie, ale i celá Evropa. Pokud by došlo k nejhoršímu, stalo by se tak za situace, která je pro Británii i kontinentální Evropu už nyní krajně nepříjemná – v době, kdy EU, resp. celý Západ snaží jednotně čelit ruské invazi na Ukrajinu. Navíc Finsko se Švédskem, které jsou obě členskými zeměmi EU, podepsaly se Spojeným královstvím dohodu o tom, že jim v případě napadení přijde britská armáda na pomoc.

Opět se ukazuje, jak moc si britská strana uškodila, když vůbec nedomýšlela důsledky brexitu. Zvláště s ohledem na zašmodrchanou situaci kolem Severního Irska. Pokud je vystoupení z EU stále i po několika letech stále nedořešenou záležitostí pro jednu z největších zemí Evropy, bývalou světovou velmoc a ostrovní zemi, o to větší problém by mělo Česko coby vnitrozemský stát navíc obklopený samými členskými zeměmi EU. Všichni ti, kdo volají po czexitu, by si to měli konečně uvědomit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KDU-ČSL

Štítky Tomáš Zdechovský, KDU-ČSL, komentář, Velká Británie, Evropská unie, Evropa, Severní Irsko, brexit, dohoda o Brexitu, Suella Bravermanová, vláda Spojeného království, Boris Johnson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Hrozí Evropě obchodní válka s Velkou Británií?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.