Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Pohled z temné strany. Jak vnímám skotský incident?

Jmenuju se Tereza, jsem míšenka a jsem adoptovaná. V české společnosti si připadám tak trochu jako liči. Podobně jako banánové děti, které se narodily vietnamským rodičům, ale vyrostly v Evropě, se i já cítím uvnitř bílá, ale na povrchu vypadám prostě jinak. Rozhodla jsem se, že se vyjádřím k událostem, které se v posledních dnech dějí kolem týmu fotbalové Slavie. A přiznávám, že nejsem úplně nezaujatá.

Tereza je adoptovaná míšenka narozená v Česku. Rozhodla se svoje zážitky sepisovat a sdílet na stránkách Jako liči. Její příběhy najdou čtenáři také na Drbně v podobě blogu.

„Primárně vůbec nechápu míru násilí“

Poslední dny sportovní i nesportovní svět diskutuje o zápase naší české fotbalové Slavie a skotského klubu Glasgow Rangers. Je mi jasné, že celé utkání provázela hodně vypjatá atmosféra, která vygradovala k incidentu, kdy měl hráč Slavie Ondřej Kúdela označit protihráče tmavé pleti Glena Kamaru za „fu*king monkey“, tedy „za*ranou opici“. Úplně primárně vůbec nechápu tu míru násilí, která se zrovna v tomhle zápase objevila a každý jednotlivý akt takového chování opravdu odsuzuji. Myslím si, že všechny ty jednotlivé excesy by měly být samostatně prošetřeny, posouzeny a případně i potrestány, a to včetně údajného útoku v šatně, který měl následovat po zápase.

„Na světě je přitom plno nápaditých urážek a vulgarismů“

Co se týká rasistické urážky, která obletěla svět, a o které se spekuluje, jestli padla, a já věřím, že ano, tak je to, podle mě, hodně nízká reakce, kterou nelze vnímat jinak než jako rasismus. Na světě je přitom plno nápaditých urážek a vulgarismů, které by se daly v tu chvíli aplikovat a upustit tak páru. Jenomže tenhle konkrétní hráč se uchýlil zrovna k rasistické urážce.

Ať už byly emoce jakkoliv vyhrocené, tohle byl více či méně promyšlený útok na konkrétní osobu, který měl zasáhnout, zranit a ponížit. Útok založený na původu a barvě kůže, kterou si nikdo z nás nevybírá. Na nízkosti celé věci přidává i fakt, že se odehrála na hřišti při mezinárodním fotbalovém utkání, ve sportu, kde působí nemalé množství hráčů všech různých etnik. A sám hlavní aktér má po svém boku v týmu spoluhráče s tmavou barvou pleti. Co si asi myslí o nich?

Než Kamara zbil Kúdelu v tunelu, zakryli kamery. Slavia podala na hráče Rangers trestní oznámení

Fotbalová Slavia podala trestní oznámení na hráče Glena Kamaru kvůli napadení obránce Ondřeje Kúdely po čtvrteční odvetě osmifinále Evropské ligy s Glasgow Rangers. Obvinění podala skotské policii prostřednictvím Velvyslanectví České republiky ve...

Dnes je Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Slavia říká NE rasismu!

Na 21. března připadá Mezinárodní den za odstranění rasové diskriminace. Právě dnešní den využila Slavia jako příležitost, aby se ve světle událostí posledních dní mohla veřejně postavit proti rasismu. Klub vydal prohlášení, ve kterém uvádí, že...

„Staré dobré poslání do pr*ele ještě nevyšlo z módy“

Podle mě jednoduše do sportu a ani do civilizované společnosti nepatří ani násilí ani rasismus nebo jakýkoliv jiný -ismus. Tím spíš na profesionální a ostře sledovanou úroveň. A možná se může zdát, že je kolem „jedné urážky zbytečný humbuk“, který zastínil všechno ostatní, co se na hřišti v ten den odehrálo. Nejde ale o obyčejnou urážku, jde o projev rasismu, který sledovala velká část světa.

Marginalizace takového chování pak vede k tomu, že nám bude připadat normální se k sobě takto navzájem chovat, že bude dětem obdivujícím sportovce připadat běžné urážet jiné na základě jejich etnicity, původu nebo vyznání. A je jedno, jestli je to na fotbale nebo v poslanecké sněmovně, pro rasismus prostě není ve 21. století místo. A když už si musíme ulevit, myslím, že staré dobré poslání do pr*ele ještě nevyšlo z módy.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Reuters.com, XXSTRINGERXX xxxxx

Štítky Jako liči, blog, Tea Šimonová, SK Slavia Praha, fotbal, Evropa, rasismus, násilí, Rangers FC, Česko, Ondřej Kúdela, Poslanecká sněmovna ČR, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohled z temné strany. Jak vnímám skotský incident?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.