Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cyklistické trasy v Praze – to je to, co potřebujete vědět!

PR článek

Jízda na kole je příjemnou sportovní aktivitou, kterou mnoho lidí začne provozovat ihned, jak se oteplí. Kolo (ať už klasické nebo elektrické) či jiné individuální dopravní prostředky, které podporují zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, přináší řadu výhod nejen v případě, že si chcete vyjet na výlet, ale můžete si na něm také zkrátit cestu v městské zástavbě. Tam bývá běžná doprava obvykle hustší a individuální dopravní prostředky jsou často neodmyslitelným pomocníkem. Pokud se ovšem rozhodnete na kole do většího města, je dobré znát pravidla pohybu v něm zejména s ohledem na dostupné vymezené trasy. Chystáte se na kole, koloběžce či kolečkových bruslích jezdit po Praze? Zde je pár věcí, které byste rozhodně měli vědět.

Kudy na kole či koloběžce po Praze

Než se pustíte do brázdění ulic na některém ze zmíněných dopravních prostředků, měli byste vědět, že pro kola, koloběžky, inline brusle, hoverboardy či elektrické verze klasických modelů platí velmi specifická pravidla. Je však pravdou, že u některých se dodržují lépe a u jiných hůře (například inline brusle si budete jen stěží sundávat pokaždé, když budete přecházet ulici nebo přejíždět chodník). Prvním velmi důležitým aspektem při využívání cyklistických tras v Praze je rozlišovaní jejich specifik.

Cyklistické trasy využívané v hlavním městě

Zatímco na malém městě nebo vesnici či v přírodě je využívání cyklistických tras převážně intuitivní, ve větších městech je předtím, než se vydáte na cestu, lepší se informovat o tom, jaké trasy jsou pro vás dostupné a co všechno lze považovat za silnici nebo uzpůsobený povrch pro jízdu na kole a obdobných prostředcích. Všechny tyto povrchy spadají obecně pod určitou cyklotrasu, jejich využívání se však může lišit. Za cyklotrasu je standardně považována kompletní trasa obsahující různé úseky. Ty mohou tvořit cyklostezky (určené pro chodce i cyklisty nebo pouze cyklisty – podle značení), cyklopruhy (vymezené cyklistické pruhy, které jsou součástí běžné silnice), cyklokoridory (vyznačené značkou jako vhodné pro průjezd individuálním dopravním prostředkem), pěší zóny (pokud jsou označeny tak, že takový průjezd povolují), průjezdy pěší nebo obytnou zónou, cyklopruhy spojené s městskou hromadnou dopravou a cykloobousměrky (tedy zpravidla jednosměrné ulice, které mohou cyklisti projíždět také v opačném směru.

Autor: Pexels.com

Orientace v cyklotrasách

Cyklotrasy v Praze jsou vždy tvořeny jednou páteřní trasou (vedoucí v konkrétním směru), na kterou navazují vedlejší trasy s odpovídajícím orientačním ožnačením. Základní značení cyklotras začíná písmenem A a podle číslice za ním lze rozeznávat umístění trasy:

  •  1 – levý břeh Vltavy, směr východ-západ
  •  2 – pravý břeh Vltavy, směr východ-západ
  •  3 – levý břeh Vltavy, směr sever-jih
  •  4 – pravý břeh Vltavy, směr sever-jih

K první číslici jsou přidány ještě další dvě, jež udávají specifický číselný kód dané cyklotrasy.

Vhodné vybavení na výlety po městě

Pokud se rozhodnete letos (a také v příštích letech) po Praze jezdit na kole, koloběžce, inline bruslích, nebo třeba skateboardu, je dobré si nastudovat pravidla používání cyklotras a také příkazy a zákazy, které na nich platí. Jedním z nich je správné vybavení, které směřuje jednak k bezpečnosti, jednak k bezproblémovému zdolávání zvolené trasy. Bezpečnostní vybavení zahrnuje především cyklistickou helmu a ideálně také chrániče – velmi vhodné jsou chrániče na inline brusle, které obecně poskytují výbornou ochranu také v případě, že jezdíte na kole nebo skateboardu. Nezbytností je pak také takové sportovní náčiní a vybavení, které není poškozené a odpovídá vašim potřebám a specifikům – výšce, hmotnosti, zdatnosti apod. Hledáte-li například vhodné brusle, zkuste se podívat na inline brusle dostupné na sportano.cz.

Ohodnoť článek

Štítky cyklistická trasa, Praha, inline brusle, Vltava, dopravní prostředek, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklistické trasy v Praze – to je to, co potřebujete vědět!  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.