Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Proočkovanost stoupá. Alespoň první dávku očkování má víc než polovina Pražanů

Očkování proti koronaviru v Praze stále pokračuje a tím stoupá proočkovanost obyvatelstva. Dvě dávky očkování za sebou má necelých 43 procent obyvatel hlavního města. Dohromady bylo v Praze podáno 1,74 milionu dávek očkovací látky, a to i lidem z jiných krajů.

Největší podíl očkovaných je u lidí nad 80 let

Skupinu, která je nejvíce proočkovaná, tvoří lidé nad 80 let. Ti měli k vakcínám přístup jako první a je jich proočkováno 82 procent. U nižších věkových kategorií není proočkovanost tak vysoká stejně jako v ostatních regionech České republiky. Například čtyřicátníků, kteří už absolvovali obě dávky vakcíny, je v hlavním městě 54 procent. Údaje pocházejí z datové platformy Golemio.

„Lidé se doteď mohli v Praze naočkovat třeba v našem Metropolitním očkovacím centru, na poliklinikách nebo u svých praktiků. Zaměřujeme se nyní hlavně na očkování nejmladších ročníků, u kterých se registrace k očkování spustila jako poslední. Po odlehčené kampani se slovními hříčkami město připravuje další kroky směrem k lepší informovanosti a proočkovanosti Pražanů, které již brzy představíme veřejnosti,“ řekl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Boty nebo mobil za očkování. Na nádraží se první den nechalo očkovat 240 lidí, na Chodově 600

V nákupním centru na pražském Chodově, kde není nutné se registrovat předem, se první den nechalo očkovat proti covidu-19 více než 600 lidí. Uvedla to Markéta Šenkýřová, mluvčí Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který očkovací...

Provoz očkovacích center v Praze stojí denně desítky tisíc korun

Provoz očkovacích center, ve kterých se očkuje proti covidu-19, stojí denně desítky tisíc korun, největší část z toho tvoří personální náklady. Provozní náklady vyčíslily některé nemocnice od začátku očkování na miliony korun. Provoz národního...

Očkování dál probíhá v očkovacích centrech po celé Praze, na některých místech i bez registrace. Stále je možné nechat se naočkovat i u některých praktických lékařů.

Úplně očkováno je 561 tisíc Pražanů

V Praze bylo zatím aplikováno celkem asi 1,74 milionu dávek vakcín. Úplně očkováno je téměř 43 procent lidí s trvalým pobytem v Praze, což je 561 tisíc osob. Alespoň první dávku má za sebou přes 52 procent Pražanů, což Prahu řadí nad celorepublikový průměr.

Vedení města věnovalo velkou pozornost zejména očkování lidí v nejvyšších věkových kategoriích. „Nejvíce proočkovanou věkovou kategorií jsou lidé od 75 do 79 let, kde má alespoň první dávku téměř 92 procent obyvatel. Z lidí nad 75 let si alespoň jednu dávku nechalo podat přes 88 procent obyvatel. Za účelem maximální ochrany nejkřehčích obyvatel Prahy jsme zapojili nevládní organizace, jejichž úkolem je pomáhat zejména osamělým seniorům. V domovech seniorů odhadujeme proočkovanost kolem 95 procent,“ popsala situaci pražská radní pro oblast zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě).

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Reifová

Štítky očkování počty, covid, koronavirus, procenta, Praha, očkování, vakcína, Česko, Zdeněk Hřib, Milena Johnová, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proočkovanost stoupá. Alespoň první dávku očkování má víc než polovina Pražanů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.