Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Všeobecné fakultní nemocnici poprvé očkovali seniory objednané přes registr

Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v Praze v neděli otestovali 200 seniorů objednaných k očkování přes centrální registr. Na druhou dávku vakcíny se za neděli dostavilo 193 lidí zvláště z řad zdravotníků. Uvedla to mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Seniory objednané přes státní rezervační systém ve VFN začali očkovat v neděli ráno. Nemocnice denně proočkuje asi 500 lidí.

Proti koronaviru bylo v Česku do sobotního odpoledne očkováno 105 167 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Při očkování proti koronaviru zatím ze všech zemí postupuje nejrychleji Izrael, který naočkoval více než 25 procent obyvatel. V zemích Evropské unie je na tom nejlépe Dánsko, které dosud naočkovalo přes 2,5 procenta populace, následuje malá Malta (2,15 procenta) a Slovinsko (1,69 procenta). Více než jedno procento populace má proočkováno i dalších deset zemí unie. ČR se jednomu procentu blíží, s 0,98 procenta naočkovaných obyvatel je na 14. místě ze 27 zemí EU.

200 seniorů během neděle

Ve Fakultní nemocnici Motol začali s očkováním seniorů objednaných přes centrální systém v sobotu. K očkování přišli všichni objednaní, v sobotu tak tamní zdravotníci podle Ludmily Šimáčkové z odboru komunikace motolské nemocnice naočkovali 250 lidí starších 80 let. Na neděli si svůj termín prostřednictvím centrálního registru rezervovalo zhruba 200 seniorů.

Očkovací centrum je v motolské nemocnici umístěno v prostorách pohotovosti na Oddělení urgentního příjmu dospělých. Očkování v Motole provádí podle Šimáčkové několik týmů, které se v průběhu dne střídají. Jeden tým tvoří lékař, jeden nebo dvě zdravotní sestry a jeden nebo dva administrativní pracovníci.

Problémy s technickým připojením k centrálnímu systému, které nemocnice v Motole měla v sobotu ráno zhruba hodinu a které způsobily dopoledne asi desetiminutové zpoždění v odbavování rezervovaných osob, se v neděli neopakovaly, potvrdila Šimáčková.

Očkování probíhá i v ostatních nemocnicích

Očkovací centrum proti covidu-19 ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) začne podle mluvčího Petra Sulka očkovat v pondělí. Poté bude fungovat denně od 07:00 do 19:00. Seniory naopak očkují již také v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze. Seniory objednané přes centrální systém v ÚVN očkují od soboty.

„Šlo to naprosto hladce. Berou lidi i trochu dřív, než mají termín, jsou vstřícní a milí. Viděl jsem, že vzali i dva seniory, co je nemohli najít v rezervačním systému. Vyplnili formulář a za chvíli je už volali k očkování," řekl v neděli muž, který v ÚVN doprovázel svého otce.

Podle centrálního rezervačního systému byly k nedělní 19:00 termíny očkování ve VFN na následující dny obsazené. Stejně na tom byly termíny očkování v očkovacím centru v ÚVN a v Motole.

441 tisíc seniorů nad 80 let

Lidí nad 80 let, kteří se od pátku mohou k očkování registrovat, je v Česku 441 tisíc. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se mohou lidé starší 80 let k očkování přihlásit kdykoliv, třeba i za týden. „Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně," uvedl ministr v pátek na twitteru ministerstva zdravotnictví.

Pokračuje také očkování zdravotníků a zaměstnanců a klientů domovů pro seniory nebo domovů se zvláštním režimem určených pro pacienty s demencí.

Na očkování proti covidu-19 se k nedělní zhruba 17:00 od pátku registrovalo v centrálním rezervačním systému 152 370 seniorů starších 80 let. 42 250 z nich si i rezervovalo termín, sdělil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Praha 6

Štítky koronavirus, nemocnice, Praha, očkování, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice v Motole, zdravotnický pracovník, Ústřední vojenská nemocnice, Česko, Evropská unie, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici poprvé očkovali seniory objednané přes registr  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.