Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kurz Českého červeného kříže Pomáháme pečovat má za cíl vyškolit dobrovolné zdravotníky

Pokud má lůžkové zdravotnické zařízení úspěšně fungovat, je zapotřebí, aby v něm byl dostatek personálu. V některých situacích však množství nemocných vyžadujících zdravotní péči převyšuje kapacitu personálu. V tomto případě nastává problém. Právě proto začal Český červený kříž (ČČK) společně s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN) za podpory hlavního města zajišťovat kurzy pro dobrovolný pomocný personál, který se uplatní i v pobytových sociálních službách.

Jednodenní kurz pro dobrovolníky

Právě v nynější situaci, kdy nás ohrožuje koronavirus, se nemocnice připravují na větší nárůst pacientů s covid-19, u kterých bude nutná hospitalizace. Podobně jsou na tom také domovy pro seniory. Podle ČČK lze zvýšené nároky na profesionální zdravotníky za výjimečných okolností zvládnout doplněním jeho řad o poučené laiky. A právě příprava a proškolení těchto laiků je úkolem Českého červeného kříže.

Kurz Moderní ošetřovatelství v praxi proběhne 6. října 2020 a zaměří se především na hygienickou péči o pacienta, zásady podávání stravy a pitný režim nebo komunikaci s pacientem.

ČČK proto zahajuje pořádání jednodenních kurzů, ve kterých se uchazeči seznámí s jednoduchými základy péče o nemocného na lůžku – od obstarání osobní hygieny přes podávání stravy až po komunikaci s nemocným. Pokud bude potřeba, dobrovolníci získané dovednosti využijí v nemocnicích, sociálních zařízeních nebo i v péči o své blízké. Všemi těmito kroky pomůžou odlehčit zdravotnickému systému.

Aktuálně je část nemocničních lůžek v Praze obsazena pacienty s covid-19, kteří mají sice lehký průběh, ale jsou infekční. Jako hlavní město jsme již identifikovali záložní kapacity několika desítek zdravotních a sociálních lůžek, zároveň jednáme se státem, aby volná lůžka ve svých zařízeních našel také. Co nám každopádně schází, je pečující personál – a právě zde bychom velmi ocenili tyto Českým červeným křížem vyškolené pečovatele,“ říká Milena Johnová, radní Prahy pro oblast zdravotnictví a sociální politiky.

„S přípravou je vhodné začít právě teď.“

Účastníci kurzu musejí být starší 18 let a po absolvování získají osvědčení o účasti na kurzu. Absolventi budou kompetentní pomáhat profesionálním zdravotníkům – především sestrám. Budou moct zastat některé základní činnosti, umožní jim péči o další pacienty a dají jim prostor si odpočinout.

Podle vedoucího Ústředního krizového týmu ČČK Richarda Smejkala navazují s tímto projektem na jarní zkušenost, kdy se přihlásily desítky lidí. Ti prošli krátkým školením a následně začali pracovat v zařízeních sociálních služeb. Nabídka tohoto uplatnění se nyní rozšíří i o nemocnice.

Vím, že mezi dobrovolníky je velká solidarita a ochota pomáhat, a proto se na ně obracíme i tentokrát. Dovednosti, které v kurzu získají, se jim v životě určitě neztratí, a vytváření záloh pro výjimečné situace je mimo jiné tradičním posláním Českého červeného kříže. Přeji si, aby tyto zálohy nebyly nikdy potřeba, ale zároveň odpovědně vnímáme signály, které nám říkají, že s přípravou je vhodné začít právě teď,“ dodává Smejkal.

Všeobecná fakultní nemocnice vnímá maximální potřebu odborně vzdělaných zdravotníků, ale současně se v této době zaměřuje jak na pomoc mediků, tak i budoucí výpomoc brigádníků z řad Českého červeného kříže. Pomoc proškolených lidi je v době pandemie pro nemocnice zcela zásadní, a proto se k projektu připojujeme jako jeden z realizátorů,“ říká Dita Svobodová, náměstkyně Úseku pro nelékařská zdravotnická povolání Všeobecné fakultní nemocnice, která kurzy pro dobrovolníky zdarma zprostředkovává.

Podrobné informace, podmínky přijetí do kurzu a detaily k přihlášení najdou zájemci na POMAHAMEPRAZE.CZ.

Ohodnoť článek

Foto pomahamepraze.cz.

Štítky zdravotnictví, pomoc, koronavirus, dobrovolnictví, Český červený kříž, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, zdravotnický pracovník, pacient, nemocnice, Praha, Milena Johnová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kurz Českého červeného kříže Pomáháme pečovat má za cíl vyškolit dobrovolné zdravotníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.