Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Univerzita Karlova dnes v Praze představí testy na covid-19 a chřipku. Výsledky budou do hodiny

Nové sady pro společnou diagnostiku covid-19 a chřipky dnes v Praze představí zástupci Univerzity Karlovy (UK) a spolupracujících firem. UK o přípravě testu na covid-19 a chřipku A a B informovala už v srpnu. Podle rektora Tomáše Zimy by měl mimo jiné zkrátit dobu testování zhruba na polovinu, nyní je u PCR testů výsledek znám do dvou hodin.

Zima minulý měsíc řekl, že vyvíjený test je jednoduchý, bezpečný a nepřekročí strop ceny současných testů tohoto druhu, tedy necelých 1700 korun. Odběr bude prováděn standardně výtěrem z nosohltanu a vložen do inaktivačního roztoku, který Zima označil jako unikátní. Díky němu podle rektora nebudou ohroženi pracovníci laboratoří ani ti, kteří vzorky transportují.

Krátce po oznámení o vývoji testu výzkum UK zkritizovala brněnská biotechnologická firma GeneProof. Ta podle jejího ředitele Radka Horvátha vyvinula už v dubnu společný test na chřipku a covid-19, který je možné provést z jednoho vzorku. Stát však o něj podle jeho slov neměl zájem. Firma nyní dodává testy do tuzemských i zahraničních laboratoří. Zástupci firmy kritizovali, že UK vyrábí stejné řešení za státní peníze.

Zástupci univerzity však tvrdí, že jejich test obsahuje například i kontrolní mechanismy zvyšující spolehlivost výsledků a od komerčních řešení se liší také v jiných věcech. Podle některých vědců je dobré mít před nástupem chřipkové sezony k dispozici více variant testů.

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky věda, koronavirus, test, Univerzita Karlova, COVID-19, chřipka, Praha, Tomáš Zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Karlova dnes v Praze představí testy na covid-19 a chřipku. Výsledky budou do hodiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.