Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rekord v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Pacientku udrželi na umělé plíci 143 dní

Všeobecná fakultní nemocnice se tento týden zapsala do zdravotnických statistik. Lékaři z pražské nemocnice dokázali udržet pacientku na umělé plíci 143 dní. Světový rekord byl do té doby 79 dní. První český bypass obcházející plíce zachránil šestatřicetileté ženě s těžkou hypertenzí život.

Šestatřicetiletá matka dvouleté holčičky byla do nemocnice převezena v prosinci loňského roku s masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce. Na náročnou transplantaci čekala kvůli nedostatku dárců, své málo běžné krevní skupině a strachu lidí z nákazy v době koronavirové epidemie.

„Po zavedení mimotělní membránové oxygenace přistoupili zdejší odborníci k unikátní metodě vyřazení plic z oběhu a využití umělé mimotělní plíce. Podobná operace se za posledních deset let přitom provedla jen u zhruba dvaceti pacientů na světě. V Čechách se jednalo o naprostý unikát,“ popsala nemocnice.

Stav ženy byl zpočátku tak těžký, že byla transplantace neuskutečnitelná. Pacientka proto dostala bypass, který obcházel její plíce. „Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavit a připravit na budoucí transplantaci plic, která byla její jedinou perspektivou,“ popsal vedoucí lékař kliniky anestezie a resuscitace Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík.

Lékařům také příliš nepomáhá fakt, že Česko není členem organizace Eurotransplant, jako například Rakousko, Belgie, Chorvatsko, Německo, Maďarsko, Lucembursko, Holandsko nebo Slovinsko. Nabídka orgánů z jiných států je proto velmi omezená. „Oproti Rakousku, které v Eurotransplantu je, máme například dvacetinásobnou úmrtnost pacientů čekajících na dárcovské plíce,“ podotkl vedoucí lékař.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Praha, VFN, plíce, rekord, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, nemocnice, transplantace, Česko, Rakousko, Martin Balík, Německo, Belgie, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekord v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Pacientku udrželi na umělé plíci 143 dní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.