Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

U Polikliniky Prosek se mohou lidé otestovat na protilátky vůči koronaviru. Cena je 750 korun

V novém odběrovém místě v Praze 9 se zájemci mohou za 750 korun nechat otestovat na protilátky vůči nákaze novým koronavirem. Odběrový stan je u hlavního vchodu do Polikliniky Prosek a od dnešního dne bude fungovat vždy v pondělí od 08:00 do 12:00 a ve středu od 12:30 do 16:30. Dnes to uvedla mluvčí Prahy 9 Marie Kurková.

Testy na přítomnost protilátek proti koronaviru

„Chceme zajistit dostupnost testů, jimiž se zjišťuje přítomnost koronaviru covid-19, většímu množství lidí. Proto jsme ve spolupráci se společností GHC GENETICS a Poliklinikou Prosek zřídili odběrné místo na prostranství před Poliklinikou Prosek," uvedl místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Zájemci o testování mohou nově podstoupit imunochromatografický test na vyšetření přítomnosti protilátek vůči nemoci covid-19. Přítomnost protilátek se detekuje z krve nebo krevního séra. Test má za cíl informovat, zda testovaný organismus prodělal onemocnění a vytvořil si vůči němu protilátky. Cena tohoto vyšetření je podle mluvčí radnice 750 korun.

Testy na covid-19

Testy na covid-19 provádí GHC Genetics pomocí metody PCR, kdy se prokazuje přítomnost nukleové kyseliny viru ve vzorku odebraném pacientovi výtěrem z nosohltanu. Vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění, pokud zájemci předloží lékařské doporučení nebo žádanku od lékaře, který má oprávnění indikovat vyšetření SARS-2-CoV. Těmi jsou například praktičtí lékaři, endokrinologové, pneumologové či krajská hygienická stanice. Zájemci o testování, kteří nemají doporučení od lékaře, zaplatí podle Kurkové 2900 korun. Obyvatelům Prahy 9, tedy lidem s trvalým bydlištěm na území městské části, přispěje radnice na test 300 korun, dodala mluvčí. Již dříve radnice informovala, že úhrada testu pro samoplátce je na odběrném místě možná pouze v hotovosti.

Odběrné místo je v plném provozu poprvé od dnešního dne, ve čtvrtek 16. dubna byli testovaní první zájemci v rámci zkušebního provozu, dodala Kurková.

Veřejnost se může nyní nechat otestovat například v nemocnicích na Bulovce, v Ústřední vojenské nemocnici či v odběrném místě na bubenečském Výstavišti v Praze 7.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, protilátky, Praha, testování, COVID-19, protilátka, Poliklinika Prosek a.s., Marie Kurková, ODS, Nemocnice Na Bulovce, Ústřední vojenská nemocnice, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Polikliniky Prosek se mohou lidé otestovat na protilátky vůči koronaviru. Cena je 750 korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.