Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Prahy dorazily necelé dva miliony roušek. Stát utratí za zdravotní prostředky tři miliardy

Do Česka dorazily z Číny další ochranné pomůcky pro zvládání epidemie koronaviru. V noci je na pražské Letiště Václava Havla přivezlo druhé letadlo skupiny Smartwings. Ihned po jeho příletu začali hasiči a policisté 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů vykládat. Na twitteru o tom informoval předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr. Další zdravotnický materiál přiveze dnes do Pardubic velkokapacitní letoun An-124 Ruslan.

Nedostatek zdravotních ochranných prostředků

V České republice je nedostatek zdravotních ochranných prostředků. Stát je nyní nakupuje v Číně, se kterou se dohodl na zprovoznění leteckého mostu, v jehož rámci se budou pomůcky převážet. Vedle Smartwings je do něj zapojena také letecká společnost China Eastern, první její letadlo přiletělo do Prahy v pátek, další v neděli. Letadla s ochrannými pomůckami by podle ministerstva vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů.

Celkem sedm letadel

Česko plánuje za nákupy zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

Společnost Smartwings má se státem smlouvu na vyslání celkem sedmi letadel. První dorazilo do Česka v pondělí zhruba hodinu po půlnoci, dovezlo milion roušek a další zdravotnický materiál. O přesném termínu dalších zatím jasno není, Smartwings však počítá s pravidelnými intervaly v následujícím období. Letadla skupiny odletěla ve směru do Číny už ve čtvrtek po půlnoci, kvůli problémům se získáním potřebných povolení však musela čekat několik dní v Novosibirsku. První z letadel mohlo do Číny až v neděli.

Ministerstvo obrany využívá k přepravě zdravotnického materiálu velkokapacitní letoun Antonov An-124 Ruslan. První ze strojů dorazil do Česka už v sobotu, přivezl přes 100 tun zdravotnického materiálu. Další spoj, s kódovým označením Condor 2, přistane dnes v Pardubicích.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, letectví, armáda, roušky, Smartwings, Praha, Česko, Čína, materiál, ochranná pomůcka, pandemie covidu-19, Pardubice, Pavel Švagr, Letiště Václava Havla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy dorazily necelé dva miliony roušek. Stát utratí za zdravotní prostředky tři miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.