Počasí dnes18 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Pražští záchranáři mají v posledních dnech více výjezdů. Důvodem mohou být horka

Pražská zdravotnická záchranná služba má za poslední dny více výjezdů k pacientům, které mohou souviset s vysokými letními teplotami. Za období od pátku do pondělka v posledních dvou týdnech výjezdy záchranky stouply o pět procent, u kolapsových stavů pak nárůst činí 27 procent. To řekl mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Karel Kirs. Horké počasí ohrožuje podle něj zejména seniory a malé děti.

Na většině území Česka dnes teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dosáhly 35 stupňů, i noc na čtvrtek má být tropická. Ve čtvrtek se má asi o dva stupně ochladit, podle meteorologů však zůstane dusno.

„Mezi rizikové skupiny patří senioři s jedním nebo více chronickými onemocněními a i malé děti, které nemají tu termoregulaci dostatečně vyvinutou," řekl Kirs. I když o ty se většinou dokážou postarat dobře rodiče, což senioři v tomto ohledu mají horší," dodal. Nárůst výjezdů pražské záchranky podle něj pravděpodobně souvisí s horkem v posledních dnech, i když přesné důvody nelze přímo určit.

Tropické teploty představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Ve vedrech by měli lidé dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů a kombinovat je s minerálními vodami. Vhodné je v horku omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Děti ani zvířata nesmějí zůstávat na přímém slunci, zvláště ne v zaparkovaných automobilech.

Přehřátí se projeví nevolností, pocitem na zvracení, bolestí hlavy, malátností, únavou nebo zvýšenou teplotou. Při přímém pobytu na slunci hrozí úžeh, který má podobné projevy, objevit se ale mohou i s několikahodinovým zpožděním. První pomocí je přesun do chladné místnosti, obklady a podávání čisté či minerální vody.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS HMP

Štítky záchranná služba, teplota, výjezdy, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

No sakra, kdo by to řekl,co?

Pátek, 16. srpna 2024, 13:46Odpovědět

Pražští záchranáři mají v posledních dnech více výjezdů. Důvodem mohou být horka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.