Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zhubnout šedesát kilogramů za půl roku? Jde to

PR článek

Boj s větrnými mlýny někdy svádí obézní lidé při své snaze shodit nadbytečné kilogramy. Když už se jim podaří nějaké kilogramy shodit, za pár let (nebo i měsíců) je naberou zpět. A k tomu ještě nějaké navíc. Stejný příběh si prožil i dnes čtyřicetiletý Marek. Podstoupil dokonce operaci, aby zhubnul, ale teprve druhý zákrok a změna životního stylu mu skutečně pomohly. Díky nim už nemusí shánět oblečení velikosti 5XL, ale vystačí si s běžnou konfekční velikostí.

Čokoláda a brambůrky

obezitou se Marek potýkal už jako dítě. V devatenácti letech začal pracovat a k tomu studovat vysokou školu a v té době se začal přejídat. Jeho jídelníček se skládal z čokolády, brambůrků, toastů se sýrem a kečupem, smaženého sýra a párků v rohlíku. Opakovaně se snažil zhubnout, ale jeho pokusy vždycky ztroskotaly. Nakonec se projedl až k hmotnosti 170 kilogramů v 26 letech. Tehdy se poprvé rozhodl pro operaci, tzv. tubulizaci žaludku (gastrický sleeve). Při ní je odstraněno velké zakřivení žaludku se zónou produkce tak zvaných „hladových hormonů“. Žaludek má pak tvar trubice a vejde se do něj jen omezené množství potravy.


Marek před a po operaci.

„Díky tomu jsem během devíti měsíců zhubnul na 102 kilogramů,“ vzpomíná dnes Marek. Bohužel, svou váhu neudržel dlouho. Během následujících dvou, tří let se u něj objevila recidiva a vše, co shodil, postupem času zase nabral zpět. „Dnes, s odstupem času si myslím, že to bylo zejména proto, že jsem si neuvědomil, že pouze operace nestačí,“ zamýšlí se.

S obezitou neúspěšně bojoval dalších několik let, než se rozhodl s kilogramy jednou provždy zatočit. „Od kamarádky jsem se dozvěděl o pražské OB klinice. Byl jsem rozhodnutý znovu podstoupit nějakou operaci. Přemýšlel jsem o intragastrickém balonu, ale na klinice jsem se dozvěděl o plikaci žaludku a tato metoda mě zaujala,“ popisuje. V červnu loňského roku tedy kliniku navštívil a po řadě vyšetření a konzultací se rozhodl podstoupit zákrok zde. V té době vážil necelých 152 kilogramů.

Srolovaný žaludek

Plikace žaludku je chirurgický zákrok, při němž je žaludek „zavinut jako palačinka“. Výhodou této metody je, že se při ní nedává do těla žádný cizí materiál, ani se z něj nic neodstraňuje. Provádí se miniinvazivně, takže po výkonu nezůstanou pacientovi žádné velké jizvy, a klient je propuštěn po 2-3 nocích domů.

„Obě metody – gastrický sleeve i plikace žaludku, které jsem podstoupil, se prováděly laparoskopicky. Jediný rozdíl, který jsem u nich pociťoval byl, že po prvním zákroku jsem měl v těle drény, což bylo mírně nepohodlné,“ popisuje Marek. Na druhou operaci se podle svých slov nijak zvlášť nepřipravoval. „Nejdůležitější bylo, uvědomit si, že nejde jen o operaci, ale o kompletní změnu životního stylu. A co všechno to bude obnášet,“ vysvětluje. Právě změna životního stylu byla tím nejdůležitějším faktorem v jeho hubnutí.

Pacientský pokoj OB klinika.

„Operace je jen prostředek, i když velmi důležitý. Nicméně pořád je to jen taková pomyslná berlička k tomu, čeho chce člověk dosáhnout a z nejrůznějších důvodů se mu to nedaří,“ pokračuje. „To hlavní je ale na vás a na vašem přesvědčení,“ dodává.

S výsledkem operace je podle svých slov spokojen. Během půl roku po operaci zhubnul 63 kilo, už nemusí brát léky na vysoký krevní tlak, který se mu vrátil k normálu a především, po dlouhých letech se ve svém těle cítí skvěle. Už nemusí vyhledávat jen obchody s nadměrnými velikostmi, ale při své výšce 198 cm a váze 93 kilogramů už sežene oblečení v běžných obchodech. A co víc, konečně zas může jezdit na kole, které má rád. Jediné, co se teď snaží znovu nabrat je podle jeho slov svalová hmota, proto pravidelně cvičí a chodí do posilovny. Jeho rodina je z jeho úspěchů nadšená, protože jej v jeho snaze zhubnout podporovala. „Každému, kdo o operaci uvažuje, bych rozhodně doporučil, aby se nebál a svěřil se do rukou odborníků,“ uzavírá Marek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hubnutí, operace, žaludek, životní styl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhubnout šedesát kilogramů za půl roku? Jde to  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.