Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Saharský písek zahalil Prahu. Pozor by si měli dát lidé s chronickými dýchacími potížemi

Kvůli písku ze Sahary platí smogová situace v celých Čechách a části Moravy a Slezska. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologů může být písek, který zvyšuje koncentraci prachových částic v ovzduší, na území Česka až do pondělí. Koncentrace polétavého prachu byla v neděli ráno podle webu ústavu stále na řadě míst v zemi nad prahovou hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

Písek zůstane v ovzduší až do pondělka

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ uvedli už v sobotu pracovníci ústavu. Saharský písek se podle nich může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí. Dnes meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu. Krátkodobé, hodinové koncentrace polétavého prachu byly dnes ráno nad hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový hlavně v Čechách.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním. 

Saharský písek doprovází proudění teplého vzduchu z Afriky. Jeho vysoké koncentrace a nebe v okrové barvě dnes hlásila i města na východě Francie či v Itálii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky počasí, smog, Sahara, písek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Saharský písek zahalil Prahu. Pozor by si měli dát lidé s chronickými dýchacími potížemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.