Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Praze proběhne devátý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou

Pacienti s roztroušenou sklerózou po celém Česku si vyzkouší, jaké to je vydat se z Marathónu do Athén. Spolu se svými blízkými, lékaři i fyzioterapeuty se totiž zapojí do čtyřiadvacetihodinového cvičení. Devátý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou startuje v pátek 6. března v 18 hodin. Letos se do něj zapojují lidé z 30 českých a slovenských měst. V Praze budou maratonci cvičit v tělocvičně Prague British International School na Praze 4.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.  

„MaRS propojuje nejen pacienty s roztroušenou sklerózou, ale i zdravé jedince po celé republice. Cvičit lze nejen na různých stanovištích, ale také doma. V Praze se budou 24 hodin v kuse po hodině střídat týmy v kruhovém tréninku. Cílem je kromě podpory fyzické aktivity pacientů i osvěta o roztroušené skleróze. Chceme motivovat všechny, kteří pociťují příznaky, jako je brnění rukou nebo rozostřené vidění, aby vyhledali lékaře a nechali se vyšetřit. Každý rok totiž v tuzemsku přibude přibližně 700 nových pacientů s touto zákeřnou nemocí, při včasném stanovení diagnózy ale mají šanci na opravdu kvalitní život,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.

Kruhový trénink, jóga nebo tai chi

Kromě kruhového tréninku si účastníci akce MaRS mohou tradičně zkusit také jógu nebo tai chi, navíc na ně letos čeká i několik novinek. Součástí maratonu bude nově i lekce salsy a v rámci doprovodného programu se mohou zájemci zúčastnit miniworkshopu pletení, kde potrénují obratnost prstů. Jedním z častých projevů roztroušené sklerózy je totiž ztráta citu v prstech a obtíže s jemnou motorikou,“ popisuje fyzioterapeutka Klára Novotná. Program je přizpůsobený i pacientům, kteří mají výraznější pohybové potíže a používají invalidní vozík. To, jaké cvičení je pro ně nejvhodnější, mohou zkonzultovat s fyzioterapeuty přímo na místě.

Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS) a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.

Výtěžek ze vstupného půjde na rehabilitační péči

Výtěžek z dobrovolného vstupného maratonu organizátoři použijí na podporu rehabilitační péče pro pacienty s RS. „Vybrané peníze chceme mimo jiné věnovat i na koupi vertikalizačního stroje pro pacienty, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík. Loni se akce MaRS zúčastnilo téměř 3 300 lidí a podařilo se vybrat 386 099 korun,“ říká Kateřina Bémová.

Důležitá je pravidelnost pohybu

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, kterým trpí v České republice přibližně 20 000 pacientů. Pravidelný pohyb je pro ně naprosto stěžejní, a to v jakémkoli stadiu nemoci. „Tím, že nemocný cvičí a udržuje tělo v kondici, dochází k lepší obnově myelinu, který je zásadní pro přenos signálů mezi centrální nervovou soustavou a různými částmi těla. Důležitá je zejména pravidelnost pohybu. Pokud pacient nemůže docházet na skupinová cvičení nebo do posilovny, je vhodné cvičit alespoň doma. Každý pohyb se totiž počítá,“ vysvětluje profesorka Eva Kubala Havrdová, vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, a dodává: „Cvičení navíc prokazatelně snižuje stres, který zhoršuje projevy roztroušené sklerózy. Současně by měli pacienti dbát o celkový zdravý životní styl. Kromě pravidelného cvičení by měli zdravě jíst a nekouřit.“

Ohodnoť článek

Foto Facebook Nadační fond IMPULS

Štítky cvičení, zdraví, Maraton s roztroušenou sklerózou, Praha, roztroušená skleróza, pacient, nemoc, Česko, Athény, Marathón, Evropská unie, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze proběhne devátý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.