Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do babyboxu v Praze odložili chlapce. Letos je to už 14. dítě v Česku

Do babyboxu ve vinohradské nemocnici v Praze dnes ráno někdo odložil novorozeného chlapce. Podle zdravotníků byl na první pohled zdravý. Oznámil to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. Chlapec dostal jméno Dan.

Dan je letošním čtrnáctým dítětem odloženým do některé ze schránek v Česku a 245. za dobu jejich existence.

Podle fotografie a informací, které Hess dostal od zdravotníků, bylo dítě zabalené do červeného ručníku a pupečník měl ošetřený šňůrkou. „Klučíka jsem pojmenoval Dan podle syna významné velkorysé pražské dárkyně, jež byla taky první, kdo se o chlapečkovi ode mne dozvěděl. A měla velkou radost," napsal na webu Ludvík Hess.

Současně doplnil, že Dan je druhým dítětem odloženým do vinohradského babyboxu. Tím prvním byla holčička Sidonie loni v červnu.

Babybox ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady funguje od prosince 2019, kdy tam byl přesunut z pražského Hloubětína. Hloubětínský babybox byl prvním v Česku, začal fungovat v roce 2005, kvůli přestavbě zámečku v Hloubětíně se přestěhoval na Vinohrady.

V Česku je osm desítek babyboxů, které mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěné tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají ale i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BabyBox - Šance pro odložené děti

Štítky Babybox, dítě, odložené, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, chlapec, Česko, Praha, Ludvík Hess, Vinohrady, Hloubětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu v Praze odložili chlapce. Letos je to už 14. dítě v Česku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.