Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha získala svou stopu ve vesmíru. Na oběžnou dráhu zamířila první družice zaměřená na vzdělávání

Tento týden se do vesmíru vydala už jedenáctá česká, respektive československá umělá družice planety Země. Na oběžnou dráhu ji vynesla raketa Falcon 9, která svou cestu odstartovala z mysu Canaveral na Floridě. Družice má sloužit českým školákům pro vzdělávací účely.

Řídící středisko letu je v pražském planetáriu

Družice s názvem Planetum-1 pochází z dílny platformy Planetum. Tato pražská příspěvková organizace sdružuje pražské hvězdárny a planetárium. V tom se také nachází řídicí středisko letu.

„Dnes večer získá Praha svoji stopu ve vesmíru! Postará se o to naše příspěvková organizace Planetum, která ve spolupráci s českým startupem Spacemanic a Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem pracovala měsíce na vývoji speciální družice Planetum-1. Držme všichni palce, aby se naše družice dostala se společností SpaceX Elona Muska na oběžnou dráhu v pořádku a mohla sloužit pro kontakt s vesmírem nejen Pražanům,“ uvedla před startem v tiskové zprávě Hana Třeštíková (Praha Sobě), radní pro kulturu a cestovní ruch, která má Planetum ve své gesci.

Poslouží žákům i vysokoškolákům

Družice je unikátní, jde totiž o první čistě edukativně zaměřený satelit na světě. Má sloužit žákům základních i středních škol, aby si mohli o vesmíru dozvědět z první ruky. Přímo v planetáriu jsou pak pro ně připraveny dílny, kde se dozví více o cestě družice, o tom, jak pořizuje fotografie nebo jak je předává zpátky na Zem. Planetum-1 v sobě má také zabudovanou celou řadu čidel, která poslouží vysokoškolským studentům jako zdroj dat pro bakalářské či diplomové práce.

Věřím, že ke kolonizaci Marsu dojde, říká pražský absolvent Yaleu a Stanfordu Jan Kolmaš

Jan Kolmaš je původem z Prahy, vystudoval strojní inženýrství na Yaleově univerzitě a letectví a kosmonautiku na Stanfordově univerzitě. Poté pracoval v Evropské kosmické agentuře, teď se věnuje vlastnímu projektu SuperVision Earth. Jan Kolmaš se...

„Na palubě cestuje první český loutkonaut Hurvínek, který bude s menšími i většími dětmi sdílet zkušenosti z přípravy a samotného kosmického letu. Tato aktivita vzniká ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka,“ upřesnil v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Náklady na projekt dosahují necelých tří a půl milionu korun. Na tvorbě družice se podílel také český startup Spacemanic a Výzkumný a zkušební letecký ústav. I díky tomu má Planetum-1 aktivní systém orientace, který umožní velmi přesné manévrování. Jde tak o nejlépe v prostoru orientovaný satelit této velikosti na světě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Planetum.cz

Štítky vzdělání, vesmír, planetárium, věda, družice, Praha, umělá družice, oběžná dráha, Země, Planetárium Praha, Rakety Falcon, Florida, mys Canaveral, SpaceX

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha získala svou stopu ve vesmíru. Na oběžnou dráhu zamířila první družice zaměřená na vzdělávání  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.