Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

PCR testy bude využívat přes osmdesát pražských škol. Město chce zajistit bezpečnou výuku po celý rok

Metropole i v novém školním roce podporuje bezpečnější a ověřenou formu PCR testování. Ta by měla zajistit trvalý chod na školách, o který Praha již delší dobu usiluje. Hlavní město tak přes období letních prázdnin komunikovalo se zástupci jednotlivých městských částí a se zástupci poptávaných laboratořích o možnostech a kapacitách.

O PCR testování je ze strany škol velký zájem

Podle slov pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) je o PCR testování žáků a studentů v Praze ze strany vedení škol velký zájem.

Pro tuto metodu testování se rozhodlo k dnešnímu dni zatím 83 škol. Pokud bude nutné děti testovat i v průběhu roku, doufám, že metodu PCR využijí postupně i další školy,” říká Hřib.

Pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti) doplňuje, že je možné, že na podzim přijde čtvrtá vlna pandemie. Podle něj se děti však musejí vzdělávat a mít zajištěnou kontinuální prezenční výuku.

Vládou navržený systém rotační výuky byl zatěžující jak pro školy, tak pro děti i jejich rodiče, kteří se potřebovali vrátit do svého zaměstnání a neřešit logistické problémy spojené s on-line výukou. Tomuto scénáři se snažíme zabránit a i v novém školním roce máme opět ambici zavést v co nejvíce školách bezpečnější a vhodnější testování metodou PCR,” doplnil Šimral.

Bude vláda přispívat na testy ve školách?

V této chvíli je podle primátora zásadní, aby vláda dodržela své slovo. „Podobně jako na jaře i teď přislíbila ředitelům příspěvek ve výši 200 korun za test, školy ale na proplacení musely dlouhé měsíce čekat. Proto jsme ministerstvo požádali o urychlenou nápravu situace. Věřím, že už nebudou nikdy nechávat školy na holičkách,” říká Hřib.

Praha po celou dobu pandemie věnuje zvýšenou pozornost nejen školám a městským částem, ale také rodičům a jejich dětem. V rámci podpory očkování připravilo město například mobilní očkovací autobus, který na řadě míst v Praze umožňuje lidem se nechat zdarma a bez registrace naočkovat proti koronaviru. Tuto možnost město nabídlo i pražským základním školám.

Modemy s datovými balíčky i pomoc při on-line výuce

Praha na začátku druhé vlny pandemie uzavřela se společností Vodafone Memorandum o nákupu prvních pěti set kusů modemů s datovými balíčky pro školy zřizované magistrátem, a to po dobu devíti měsíců, to znamená do konce školního roku.

Podobná nabídka pak byla sjednána i pro základní školy, které zřizují jednotlivé městské části. Praha dále ve spolupráci s pražskými domy dětí a mládeže vytvořila web, prostřednictvím kterého mohli jak učitelé, tak žáci požádat o technickou pomoc. Ve spolupráci s Pedagogicko-psychologickou poradnou pro Prahu 10 vznikl také web, kde lidé najdou odpovědi na nejčastěji kladené otázky v oblasti domácího vzdělávání, rady a tipy. Během letních prázdnin město nabídlo školám také možnost využití 140 kusů vyřazených magistrátních počítačů. 

Ohodnoť článek

Foto ČTK/Kamaryt Michal

Štítky Praha, vzdělání, školství, koronavirus, PCR testy, městská část, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, pandemie, Vít Šimral, Vodafone

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PCR testy bude využívat přes osmdesát pražských škol. Město chce zajistit bezpečnou výuku po celý rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.