Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pondělí se za přísných opatření otevřou školy i školky. Děti se budou testovat dvakrát týdně

Od pondělí 12. dubna se do lavic opět vrátí žáci prvních stupňů základních škol a předškoláci ve školkách. Návrat dětí do škol budou provázet přísná bezpečnostní pravidla. Děti se budou ve škole střídat, budou muset mít ochranu úst a nosu a také se budou dvakrát týdně testovat na koronavirus.

Podle pražských radních jsou děti doma příliš dlouho

Jednou ze skupin, která během lockdownu trpěla nejvíce, byly právě děti. Podle pražských radních se však nesmí podcenit trvající epidemické riziko a děti se musí poctivě testovat i trasovat.

Ve spolupráci s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy budeme každý den sledovat čísla a lokace nákazy koronavirem, abychom v případě jejího výskytu ve školách mohli co nejdříve izolovat pozitivně testované jedince a nemuseli do karantény zbytečně posílat i ty, kteří koronavirem prokazatelně ohroženi nebyli,” uvedl pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti).

Návrat dětí do škol považuje za zásadní krok také pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj jsou doma již příliš dlouho a odloučení od prostředí školy na tak dlouhou dobu se na nich negativně podepsalo.

Všechny školy v Praze, které se budou od pondělí otevírat, budou zároveň fungovat i jako určené školy pro zajištění péče o děti zaměstnanců vybraných profesí. O tyto děti tam tedy bude postaráno i během týdnů, kdy mají být jednotlivé třídy v rámci plánovaných rotací na on-line výuce,” uvedl Hřib.

Rotační výuka na první stupni, roušky i testy

Na prvním stupni základních škol bude probíhat rotační výuka. Jednotlivé třídy se tady budou po týdnech střídat, kdy se část bude učit prezenčně a část distančně. To se však nebude týkat malotřídek a škol s počtem do 75 dětí, ty se budou moct učit prezenčně bez střídání.

Děti budou muset mít po celou dobu výuky nasazenou roušku. Budou se také testovat, a to dvakrát týdně v pondělí a ve čtvrtek neinvazivními antigenními testy. Pokud bude mít v pondělí žák pozitivní antigenní test, půjde na ověřovací PCR test a do školy docházet nebude. Pokud bude pozitivní ve čtvrtek, tak celá třída počká mimo prezenční výuku na potvrzovací PCR test pozitivního žáka. Když se nákaza potvrdí, bude se tím zabývat příslušná hygienická stanice.

Bez testu nebudou děti do školy vpuštěny

Osobní přítomnost dětí zdravotníků, policistů či poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb bude umožněna ve školní družině nebo školním klubu. Určenou školou bude kmenová škola žáka, nikoli škola určena magistrátním odborem.

Pokud by rodič nechtěl nechat dítě testovat ve škole, může donést potvrzení negativního testu, to by nemělo být starší 48 hodin. Druhou výjimkou je potvrzení o prodělání koronaviru, a to ve lhůtě uplynulých tří měsíců.

„Pokud rodič skutečně nechce své dítě nechat testovat, tak dle platného nařízení ředitel školy nesmí dítě fyzicky vpustit do školního zařízení. Chceme mít školy co nejvíce bezpečné a netestované děti by mohly nákazou ohrozit své spolužáky. To jednoduše nemůžeme připustit,” doplnil radní Šimral.

Do školek se vrátí předškoláci, a to v maximálně patnáctičlenných skupinkách. Ti jako jediní nebudou muset mít nasazenou roušku. Základní umělecké školy a jazykové školy se otevřou ve formě jeden žák na jednoho učitele.

Ohodnoť článek

Foto Praha 2

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, otevření, školy, školky, infekční onemocnění, Vít Šimral, Česká pirátská strana, Zdeněk Hřib, rouška, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Krajská hygienická stanice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí se za přísných opatření otevřou školy i školky. Děti se budou testovat dvakrát týdně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.