Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražští školáci se možná budou na covid testovat doma a pouze ze slin

Po neprodloužení nouzového stavu vedení městské části Praha 2 operativně řeší bezpečný scénář fungování škol v městské části. Kromě šíření nákazy je podle radnice třeba předejít i zbytečné traumatizaci dětí opakovaným nepříjemným PCR testováním.

Vedení městské části Praha 2 se připojilo k iniciativě Prahy 9, která zavádí unikátní formu testování na covid při návratu dětí do škol. „Aktuálně jedná s místostarostou Prahy 9 Tomášem Portlíkem o spolupráci obou městských částí při zavedení neinvazivních antigenních testů GHC Genetics ze slin, kterými rodiče mohou nekomplikovaně děti otestovat v domácím prostředí a výsledek sdělit škole,“ píše v tiskové zprávě mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

„Vedení městské části Praha 2 usiluje o rychlý a bezpečný návrat dětí do škol. Kolegové z deváté městské části našli převratné a zároveň bezpečné řešení, kterým má být použití neinvazivních testů ze slin. Chceme se k vedení Prahy 9 okamžitě připojit a zjistit možnosti, jak tyto testy použít u nás ve dvojkových školách. Vzdělání mělo a má v naší městské části prioritu a jsme připraveni najít v rozpočtu potřebné finanční prostředky, které by co nejdříve pomohly vrátit děti do školních lavic. Některé jsou doma už skoro rok a situace je pro ně i jejich rodiče neúnosná,“ zdůraznila starostka městské části Praha 2 Jana Černochová.

Městská část Praha 2 zřizuje deset základních a devět mateřských škol a chce se inspirovat postupem, který při návratu dětí do škol hodlá uplatnit Praha 9. Antigenní testy ze slin, které chce Praha 2 využít, ukážou výsledek do půl hodiny. Jejich velkou výhodou je, že jsou šetrnější a odběrové sady s přesným návodem mohou požít děti doma za asistence rodičů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2

Štítky testy, škola, covid, Praha, městská část, Jana Černochová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští školáci se možná budou na covid testovat doma a pouze ze slin  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.