Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Střední, vysoké a další školy se dnes částečně otevřely studentům

Pro žáky a studenty se dnes v omezené míře opět otevírají střední a vysoké školy. Vrátit se do nich může přes 90 tisíc žáků závěrečných ročníků a kolem 199 tisíc dětí z dalších ročníků středních odborných škol a učilišť, kde se obnoví praktická výuka pro skupiny do 20 lidí. V základních uměleckých školách a jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky pak mohou být individuální konzultace a výuka jednoho žáka s jedním učitelem.

První a druhé třídy se do lavic vrátily minulý týden

Školy kvůli epidemii koronaviru přešly v polovině října na výuku na dálku. Jako první se do lavic vrátilo zhruba 216 tisíc žáků z prvních a druhých tříd a přibližně 27 tisíc dětí ze speciálních škol. Dnešní znovuotevření dalších škol umožnilo zlepšení epidemie z pátého stupně rizika nákazy na stupeň čtvrtý.

Závěrečné ročníky středních škol se do lavic vrátí ve středu. Další žáci ZŠ půjdou do škol 30. listopadu, druhý stupeň střídavě

Závěrečné ročníky středních škol se vrátí do škol ve středu 25. listopadu. Na středních školách se rovněž obnoví praktická výuka ve skupinách do dvaceti studentů. Další žáci základních škol se vrátí do tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení...

Od pondělí se do lavic může vrátit zbytek prvního stupně. Třídy z druhého stupně ZŠ a nižžšího stupně víceletých gymnázií se budou střídat v prezenční a distanční výuce.

Studenti se musí ve škole učit ve stejném kolektivu, což je ale mnohde problematické, jelikož třeba na gymnáziích až dvě třetiny rozvrhu maturantů tvoří volitelné předměty, kam docházejí žáci z různých tříd. V řadě škol proto budou mít ve škole jen společné předměty, jako je matematika nebo čeština. Maturitní semináře pak budou pokračovat dál distančně.

Roušky povinné i ve výuce

Pro žáky i studenty jsou ve všech prostorách škol povinné roušky, a to i při výuce. Podobně jako v září platí zákaz zpěvu a tělocviku. Výjimku mají například konzervatoře nebo sportovní gymnázia.

Také na vysokých školách se dnes část studentů vrací k praktické výuce. Týká se to posluchačů posledních ročníků, kteří teď v době nouzového stavu nepracují povinně ve zdravotnictví či sociálních službách.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/msmtcr

Štítky koronavirus, školy, střední školy, distanční výuka, vysoké školy, otevření, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední, vysoké a další školy se dnes částečně otevřely studentům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.